PlusTen slotte

Voormalig handbalster Wendy Smits (1983-2022): gedreven en altijd dezelfde

‘Een ijzersterk karakter en elegante handbalster.’ Eerder deze week overleed oud-international, voedingscoach en jonge moeder Wendy Smits op 39-jarige leeftijd na een periode van ernstige ziekte. In de handbalwereld wordt ze herinnerd als onzelfzuchtig en krachtig persoon, zowel op als naast het veld.

Maarten Teunisse
Wendy Smits in 2012. Beeld ANP
Wendy Smits in 2012.Beeld ANP

“Ze noemde mij ooit haar handbalmama, echt een prachtig compliment,” herinnert interim-bondscoach Monique Tijsterman (53) zich. Zij zag Smits voor het eerst spelen in de jeugd van de Amsterdamse vereniging Oriënto en besloot haar te selecteren voor de nationale jeugd.

“Je zag gelijk hoe talentvol ze was. Een elegante speelster; goed balgevoel, goed inzicht, kon spelers goed vrijspelen en een goed schot vanaf de tweede lijn. Ze was eigenlijk als jong meisje al het totale pakketje.”

Geen verrassing

Als linker- en middenopbouwspeelster brak Smits door bij handbalvereniging SEW (Sport En Wilskracht). Vervolgens maakte ze in 2005 de overstap naar Duitsland, waar ze namens TuS Metzingen en Frisch Auf Göppingen speelde in een van de sterkste competities ter wereld. Dat ze zo ver kwam was voor Tijsterman geen verrassing.

“Je hebt een aantal handbalsters waarbij je direct het gevoel hebt dat ze zoiets kunnen bereiken. Wendy was daar zeker één van. De manier waarop zij zich in de training gedroeg en op het veld stond... Ze had niet alleen oog voor zichzelf, maar ook oog om anderen beter te laten spelen. Dat heeft haar in haar hele carrière getypeerd en vind ik een mooie kwaliteit.”

Eenzaamheid

Het leverde Smits ook een plekje op in het nationale elftal, kort voor de periode dat het Nederlandse vrouwenelftal de gouden generatie kreeg die later wereldkampioen werd. “Ze zat in de generatie die iets wakker heeft gemaakt in Nederland. Het waren meiden met een missie, die hebben de basis gelegd voor waar we nu zijn gekomen met het Nederlandse vrouwenhandbal.”

Na vier jaar buitenlandervaring was Smits, toen 26 jaar oud, de eenzaamheid in Duitsland zat. Ze koos ervoor het plezier in handbal weer op te zoeken in Nederland. Ze belde haar oude trainer van SEW, Richard Kuijer, op met de vraag of er bij zijn nieuwe club Dalfsen nog plek was.

Persoonlijke omstandigheden

Met de Overijsselse club – op dat moment nog de nummer 5 van de eredivisie – won Smits twee landstitels en één keer de nationale beker. Door persoonlijke omstandigheden stopte ze vervolgens even met handbal, maar vocht zich op karakter weer terug.

“Toen stonden de clubs nog steeds om haar te springen,” herinnert Tijsterman zich. “Talent zoals zij had, verleer je niet. Sommigen kunnen goed schieten, sommigen kunnen goed passeren, maar zij had het allemaal. En dan maakt het niet uit of je 18 of 30 bent. Ze bleef iemand die haar teamgenoten beter liet spelen.”

Anderen helpen

In 2017 zette Smits definitief een punt achter haar carrière. Wat volgde was een periode waarin ze zich ‘verre van gezond’ voelde. Maar ook dat probleem besloot ze direct aan te pakken. Ze werd beter, en gebruikte haar ervaring en opleiding tot voedingsdeskundige om een bedrijfje te starten als schoonheidsspecialist en orthomoleculair therapeut. Zo kon ze, net als in het handbalveld, anderen helpen.

Het is de rode draad in de carrière van Smits: met veel passie haarzelf en de mensen om haar heen blijven verbeteren. “Ik heb haar d’r hele loopbaan gevolgd, en qua persoonlijkheid is ze absoluut nooit veranderd,” sluit Tijsterman af. “We hadden gelukkig een goede klik en hebben altijd contact gehouden. Daarom kan ik ook zeggen: als voedingscoach of als handbalster, dat was allemaal dezelfde Wendy. Gedreven in haar vak en gedreven in het helpen van anderen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden