Volleybalsters sluiten af met dubbele winst

LEEK - Wie alleen naar de kille cijfers kijkt, moet wel tot de conclusie komen dat het Nederlandse vrouwenvolleybalteam afgelopen weekeinde sensationeel heeft gepresteerd. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won in Leek twee keer van Rusland en legde daarmee beslag op de DELA Trophy 2008, een ereprijs.

Twee keer achter elkaar van Rusland winnen, dat telt in het internationale vrouwenvolleybal; zeker als dat door Oranje gebeurt. Rusland is immers regerend wereldkampioen en reikte op de Olympische Spelen van Peking nog tot de kwartfinales, waarin het werd uitgeschakeld door gastland China.

Nederland daarentegen zag de Pekingmissie jammerlijk mislukken en volgde het olympische volleybaltoernooi vanaf het televisiescherm.

Kortom, de beide zeges op de Russinnen, zowel zaterdag als gisteren bekeken door meer dan tweeduizend toeschouwers, zijn puur cijfermatig gezien een stunt van je welste. Maar omdat we in Nederland nu eenmaal alles zo graag nuanceren, zijn er ook hier wel kanttekeningen te plaatsen.

Zo besloot de nieuwe Russische bondscoach Vadim Pankov om de helft van de ploeg thuis te laten die in Peking zo teleurstellend presteerde. Het gevolg was dat Nederland een ploeg tegenover zich kreeg waar de automatismen soms ver waren te zoeken.

Zaterdag was Oranje in de eerste wedstrijd heer en meester en klaarde de klus in drie sets. Een dag later liet Selinger opnieuw zijn basisteam met Francien Huurman (in haar driehonderdste interland), Manon Flier, Ingrid Visser, Debby Stam, Alice Blom, Kim Staelens en libero Janneke van Tienen opdraven. Nadat Nederland de eerste set relatief makkelijk (25-19) had gewonnen, stond het vast dat Nederland de door de hoofdsponsor in het leven geroepen trofee had gewonnen.

Selinger onderstreepte daarna dat het om niets meer en niets minder dan een oefenwedstrijd ging door volop gebruik te maken van zijn wisselmogelijkheden. En dus konden de volleyballiefhebbers kennismaken met internationals die luisteren naar namen als Slöetjes, Grothues, Van Daelen, Wismeijer; volleybalsters die bij het grote publiek minder bekend zijn als bijvoorbeeld Flier en Visser.

Het was knap dat de ploeg ook in wisselende samenstelling overeind bleef tegen de Russinnen, met als uitsmijter de vierde set, waarin het lange tijd achterstond, op 24-23 een matchpoint kreeg en pas bij 34-32 Rusland op de knieën kreeg.

Het was voorlopig het laatste optreden van de nationale selectie in deze vorm. Selinger en de bond zijn niet tot overeenstemming gekomen om langer samen te werken. De internationals keren terug naar hun clubs, Selinger gaat verder als clubcoach van Martinus. De bond heeft zich nog niet gebogen over een opvolger of een constructie waarin de Olympische Spelen van Londen in 2012 zichtbaar worden. (PETER HANSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden