De 19de etappe van de Tour de France 2019, tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Tignes. Op de derde plaats rijdt Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma.

PlusAchtergrond

Volgens Team Sunweb is de Tour de France nog haalbaar

De 19de etappe van de Tour de France 2019, tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Tignes. Op de derde plaats rijdt Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma.Beeld AFP

De Tour de France, eind juni, als start van het wielerseizoen. Volgens Iwan Spekenbrink, ploegbaas van Team Sunweb, is dat vooralsnog een reëel scenario.

Daniël Dwarswaard

Ook gisteren ging er vanwege het coronavirus weer een streep door twee wielerkoersen: de Ronde van het Baskenland, die gereden zou worden van 6 tot 11 april, en de Ronde van Romandië, de Zwitserse koers die eind april, begin mei op de agenda stond.

Formeel zijn nog niet alle wedstrijden in april en mei afgelast, maar gezien de huidige ontwikkelingen rond het virus lijkt dat een kwestie van tijd.

Giro uitgesteld

Dat besef dringt nu ook door bij het wieler­peloton, waar de focus al langzaam op de zomer wordt gericht. Met de Tour de France als mogelijke koers waar straks wél gereden kan worden. De grootste wielerkoers ter wereld zal in dat geval nóg belangrijker worden voor ploegen en renners. De Ronde van Italië werd immers al afgeblazen. Althans, de Giro is formeel alleen uitgesteld, maar het is zeer de vraag of die dit jaar überhaupt nog verreden kan worden.

Iwan Spekenbrink, ploegpas van Team Sunweb. Beeld Cor Vos
Iwan Spekenbrink, ploegpas van Team Sunweb.Beeld Cor Vos

Uiteraard benadrukt ook de teambaas van Sunweb, Iwan Spekenbrink, dat in deze tijden de volksgezondheid voor iedereen vooropstaat. Dat eenieder zijn steentje moet bijdragen om het coronavirus enigszins in toom te houden. Maar natuurlijk buigt men zich in de wieler­wereld ook over de vragen: hoe nu verder en wanneer wordt er weer gekoerst?

Realistisch scenario

Spekenbrink: “Voor de duidelijkheid: ik ben geen kenner op het gebied van virussen, maar vooralsnog horen wij van de deskundigen dat het rijden van Tour de France (van 27 juni tot en met 19 juli) een realistisch scenario is. Misschien wat eerder. We zijn nu allerlei scenario’s op een rij aan het zetten en passen de trainingsschema’s van onze renners daarop aan.”

“Nu in topvorm zijn heeft natuurlijk geen enkele zin. Daarom gaat het gas er nu af en dan weer pieken naar de zomer, op een dusdanige manier dat de vorm er ook in het najaar nog kan zijn. Topsporter zijn betekent: doelen formuleren en je beter voorbereiden dan de concurrentie.”

Juist dat eerste is in deze onzekere tijden zo moeilijk. Want wanneer is het eerste doel? Spekenbrink is ook voorzitter van de AIGCP, de belangenbehartiger van de wielerploegen. Moet er niet worden gezegd: we zetten tot aan de Tour een streep door alle koersen? “Natuurlijk willen wij niet de situatie dat we steeds per koers moeten bekijken of er gereden kan worden. Zo van: Waalse Pijl? Luik? Frankfurt?”

“De eerste stap is gezet, nu we tot 3 april sowieso niet rijden. Verder zijn we nu druk met organisatoren en overheden bezig over het vervolg. Maar dat is niet even een kwestie van een persberichtje sturen. Het is complexe materie waar we alles goed op een rijtje moeten hebben. Daar hebben we de komende weken voor nodig.”

Maar Spekenbrink gaat er niet van uit dat er in april en mei nog gekoerst wordt. “De Tour de France als een soort start van het wielerseizoen: het klinkt inderdaad vreemd, maar het is de realiteit. En ook daarvoor geldt: alles is afhankelijk hoe deze gezondheidscrisis zich de komende periode zal ontwikkelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden