Plus

Voetbalvereniging Oostzaan in de ban van fraude

Na de aanhouding donderdag van een bestuurslid en de geldschieter van voetbalvereniging OFC uit Oostzaan worden nu ook (oud-)spelers verhoord. De fiscus vermoedt dat er voor tonnen is gefraudeerd.

Rasit Elibol en Wesley Meijer
De verdenkingen zorgen voor onrust bij OFC, maar de club wilde nog niet reageren Beeld Elmer van der Marel
De verdenkingen zorgen voor onrust bij OFC, maar de club wilde nog niet reagerenBeeld Elmer van der Marel

Marwan K., voorzitter van de stichting waaruit de spelers hun vergoeding ontvangen, en bestuurslid Oscar W. zouden spelers vanaf 2011 zwart hebben betaald. De twee worden verdacht van (betrokkenheid bij) belastingfraude. Justitie beslist vandaag of de verdachten worden voorgeleid bij de officier van justitie.

Donderdag werden ook twee woningen in Oostzaan en de kantine van OFC doorzocht door de politie en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod). Daarbij zijn administratie, computers, dure horloges en enkele gebruikershoeveelheden cocaïne, xtc en heroïne in beslag genomen. Justitie heeft ook beslag gelegd op bankrekeningen.

Verhoord
Donderdag en vrijdag moesten ook onder anderen hoofdtrainer Imdat Ilguy en (oud-)spelers verklaringen afleggen. Zij willen niet reageren. Voormalig Ajacied Pius Ikedia, die sinds 2014 bij OFC speelt: "Ik ben niet verhoord. Toen ik net bij OFC zat, waren er ook al problemen. De trainer zei donderdagavond op de training dat de club het probleem kan oplossen, zodat wij als spelers kunnen blijven voetballen. Van het bestuur hebben we nog niks gehoord."

Het bestuur van de voetbalclub uit Oostzaan wilde donderdagmiddag niet reageren. "We komen vanavond met bijeen en komen daarna met een verklaring." OFC kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse, maar maakte daarna een gestage opmars naar de top van het amateurvoetbal. Momenteel speelt het in de zondag hoofdklasse A. OFC heeft dit seizoen een periodetitel gepakt en maakt nog altijd kans om via de nacompetitie de nieuwe derde divisie te bereiken.

Betalingen
De club is sinds 2014 onderwerp van onderzoek door opsporingsinstanties. (Oud-)spelers bevestigden anderhalf jaar geleden al tegenover Het Parool dat de betalingen van K. konden oplopen tot wel 1500 euro per maand. Het bestuur ontkende in 2014 betalingen te doen: "Als K. spelers betaalt, is dat iets tussen hen."

K. is geen onbekende van de politie. Hij werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het leidinggeven aan een bende die tientallen miljoenen euro's verdiende met de handel in illegale cd's. In de jaren negentig raakte hij betrokken bij een onderwereldconflict en overleefde hij twee aanslagen: een bom onder zijn Bentley en een beschieting door een kikvorsman vanuit de sloot achter zijn huis. De laatste jaren is onbekend hoe hij zijn geld verdient, terwijl hij wel een luxe levensstijl heeft.

Of alle teams van OFC gewoon kunnen doorgaan met voetballen, is nog onduidelijk. "Het nieuws is ook voor ons vers," zegt woordvoerder Bram Groot van de KNVB. Ook over de vraag of er sprake is van competitievervalsing in de hoofdklasse waarin OFC uitkomt, kan de KNVB niets zeggen. "Wij willen eerlijke competities. Het kan en mag niet zo zijn dat een club door een overtreding van de wet sportief voordeel behaalt. Om deze redenen vinden we het goed dat het OM werk maakt van dergelijke zaken."

Vorig jaar stelde Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) vragen naar aanleiding van de publicatie in Het Parool. Hij is blij dat corruptie en fraude in de sport worden aangepakt. "Dit mag en kan niet. Sport moet schoon en veilig zijn. Ik pleit hier al jaren voor en juich toe dat dergelijke praktijken nu eindelijk worden onderzocht en aangepakt door justitie."

Zwarte betalingen
In het recente verleden werden bij voetbalclubs als het Amsterdamse Türkiyemspor en Young Boys uit Haarlem zwarte betalingen gedaan. Ook die verenigingen klommen in rap tempo op vanuit de laagste niveaus naar de top van het amateurvoetbal. Invallen en enorme belastingschulden zorgden er uiteindelijk voor dat die clubs ophielden te bestaan.

Bij OFC is intern al langer onenigheid over de betalingen. Vóór het grote succes was het een dorpsclub met veel 'eigen' jongens in het eerste elftal. Met het geld kwamen ook spelers die geen binding hadden met de club. Daar zijn lang niet alle leden blij mee. Verschillende bestuursfuncties zijn al lang vacant, sommige Oostzaners weigeren een plek in het bestuur vanwege de schimmige betalingen.

De gemeente Oostzaan houdt de ontwikkelingen in de gaten. Een woordvoerder: "We zijn ons bewust van de onrust die het veroorzaakt. We gaan met de KNVB in gesprek om te kijken wat we kunnen doen en welke gevolgen het heeft voor de jeugd- en overige seniorenteams. Verder weten wij ook weinig. Het is een onderzoek van de Fiod, daar staat de gemeente buiten."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden