Sport Bewaar

Voetbalsters Ajax voor het eerst landskampioen

Voetbalsters Ajax voor het eerst landskampioen
© Pro Shots / Remko Kool

De voetbalsters van Ajax zijn voor het eerst landskampioen geworden. Het team van de Amsterdammers versloeg vrijdagavond op de Toekomst in Amsterdam ADO Den Haag met 2-1.

Daardoor zijn de dames niet meer in te halen door concurrent en titelverdediger FC Twente. De Tukkers pakten de afgelopen vier jaar de titel. 

Inessa Kaagman bracht Ajax vrijdag met de 1-0 op de drempel van het kampioenschap. Beide ploegen gingen echter met 1-1 de rust in door de gelijkmaker van Nadine Noordam. 

Diep in de tweede helft, in de 88ste minuut, schoot Marjolijn van den Bighelaar de vrouwen van Ajax alsnog naar de eerste titel. "Natuurlijk heb ik op de klok gekeken. Ik dacht, we moeten hem maken. En we hebben hem gemaakt," zei Van den Bighelaar na afloop.

"Ik zei van te voren dat ik niet ging huilen om een kampioenschap. Maar toen stond ik voor de camera en barstte ik in tranen uit. Dit is waar we het hele jaar keihard voor hebben geknokt," aldus de topscorer bij Ajax.
 
Emotionele week
De Amsterdamse Merel van Dongen (sliep als klein meisje onder Ajax-dekbed) werd naar eigen zeggen 'gek' na de winnende goal. "Ik liep tijdens de wedstrijd al te janken. Dit is onwerkelijk. Ik heb hier van gedroomd, kan het nog niet bevatten."

Trainer Ed Engelkes, die na dit seizoen vertrekt, had zich geen beter afscheid kunnen wensen. "Het was een emotionele week. Woensdag was de crematie van mijn vader, daar was de hele selectie aanwezig. Dat dit dan gebeurt is mooi. En we hebben het verdiend."

Door het kampioenschap speelt Ajax na de zomer de voorronde van de Champions League. 

Anouk Hoogendijk en Daphne Koster nemen met een Amsterdamse titel op zak afscheid van het profvoetbal. De 31-jarige Hoogendijk en 36-jarige Koster speelden sinds 2012 bij Ajax, dat toen begon met vrouwenvoetbal. Ze kondigden eind april aan te gaan stoppen na dit seizoen.