PlusAchtergrond

Vijf Nederlandse turnprestaties om blij van te worden

In Tokio reeg de Nederlandse olympische turndelegatie de teleurstellingen aaneen. Zonder supersterren Epke Zonderland (gestopt) en Sanne Wevers (sabbatical) timmert een nieuwe lichting deze week aan de weg tijdens de WK in Liverpool. Vijf prestaties om hoop uit te putten.

Marcel Luyckx
Naomi Visser. Beeld AFP
Naomi Visser.Beeld AFP

Naomi Visser

Voor het eerst sinds Verona van de Leur in 2001 is een Nederlandse turnster op een WK te bewonderen in drie individuele finales. De vijfde plaats van Naomi Visser (21) in de meerkampfinale vorig jaar in Kitakyushu was al een historische prestatie, maar ingewijden drukten direct de pret door te wijzen op de magere bezetting van het na-olympisch toernooi.

De negende plaats deze week in de kwalificaties tussen de wereldtop (uitgezonderd Rusland) moet misschien wel hoger aangeschreven worden. Mogelijk zit er tijdens de finale vanavond nog meer in, want het gat met de vijfde plaats bedroeg minder dan een halve punt. En dan volgen er nog toestelfinales op brug en vloer.

Visser is het nieuwe paradepaardje van de gymnastiekunie. Met dank aan coach Vincent Wevers. Afgedankt door de bond, waardoor Visser moet uitwijken naar Varsseveld om de samenwerking met haar favoriete coach te kunnen voortzetten. Ze heeft het er graag voor over.

Sanna Veerman. Beeld ANP
Sanna Veerman.Beeld ANP

Sanna Veerman

Sanna Veerman (20) dacht in één klap haar kansen op een WK-ticket verspeeld te hebben. Twee weken voor vertrek ging ze door haar enkel tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Rotterdam. Bondscoach Jeroen Jacobs stelde de definitieve samenstelling van de WK-ploeg zelfs een paar dagen uit, om te bekijken of Veerman toch nog op tijd opgelapt zou kunnen worden. In elk geval voor één toestel.

Het geeft tegelijk aan hoe waardevol Veerman voor het team is én hoe dun de spoeling is door de afwezigheid van een aantal Oranje-klanten (Vera van Pol, Sanne en Lieke Wevers, Else Geurts). Het leek een gok om de aangeslagen Veerman toch mee te nemen naar Liverpool, maar die pakte heel goed uit. Geïnspireerd door de positieve scores van de drie landgenoten die voor haar aan de beurt waren, haalde ze een persoonlijke topscore op brug. Door de zesde plaats krijgt het toernooi voor de Volendamse nog een vervolg in de brugfinale van zaterdag.

Loran de Munck. Beeld ANP
Loran de Munck.Beeld ANP

Loran de Munck

Hij was er vorig jaar in Japan al dichtbij. Zaterdag debuteert Loran de Munck dan echt in een WK-finale. De 23-jarige voltigespecialist lijkt binnen de Nederlandse delegatie de meeste kans te maken op een medaille. Als vierde gaat hij de finale in op een toestel dat de Nederlanders eigenlijk nooit echt gelegen heeft. De voltigecultuur is diep geworteld in de Engelse turntraditie, maar zelfs in de tijd van de Brit Mitch Fenner als bondscoach bleef dit onderdeel een zorgenkindje.

Tegen de stroom in vocht De Munck zich een weg naar de wereldtop. Want daar hoort de man uit Haarlem inmiddels bij als de nummer twee van Europa. In de kwalificaties hadden De Munck en de Amerikaan Stephen Nedoroscik de hoogste moeilijkheid op voltige (6,4). Nu nog netjes de oefening uit turnen en de eerste Nederlandse WK-medaille op dit toestel sinds 1903 (!) ligt binnen bereik. De Munck zei maandag zelf dat hij door schoonheidsfoutjes nog wat had laten liggen.

Casimir Schmidt. Beeld ANP
Casimir Schmidt.Beeld ANP

Casimir Schmidt

De huisgenoten Loran de Munck en Casimir Schmidt zweepten elkaar in Liverpool op tot grote hoogte. Schmidt, die maandag op zijn 27ste verjaardag een supersterke meerkamp afwerkte, is de oudste van het turnteam. Hij lijkt bezig aan een tweede turnjeugd. Top tien van de wereld (negende), dat had eigenlijk niemand voor mogelijk gehouden. Al worden de prijzen natuurlijk pas morgenavond in de finale verdeeld.

En dan te bedenken dat de Hoofddorper eigenlijk al een streep had gezet door dit WK vanwege een enkeloperatie in juni. Hij won de race tegen de klok, kon pas een paar weken geleden weer voluit zijn enkel belasten op sprong en vloer. Van oudsher zijn dat zijn beste toestellen. In de M&S Bank Arena bewijst hij gegroeid te zijn als allrounder en de kar te kunnen trekken in de landenwedstrijd. Met de deceptie over de gemiste Olympische Spelen van 2016 (gepasseerd voor het team) en 2021 (niet geplaatst) lijkt hij voor eens en altijd afgerekend te hebben.

De stemming zit er goed in bij het Nederlands mannenteam op de WK in Liverpool. Links Casimir Schmidt. Beeld ANP
De stemming zit er goed in bij het Nederlands mannenteam op de WK in Liverpool. Links Casimir Schmidt.Beeld ANP

Teams

De zeven individuele WK-finales springen er natuurlijk uit, maar ook als team kwamen de Nederlandse turners en turnsters deze week goed voor de dag. De vrouwen misten maar net de landenfinale ondanks een aantal vallen. Ze werden in de kwalificatie met 0,265 punt verschil geklopt door Canada. Dat groeide vervolgens uit tot de sensatie van de landenfinale, pakte brons en meteen ook het derde en laatste olympisch teamticket dat er in Liverpool te verdienen was. Top 8 was nodig voor directe plaatsing voor de WK van volgend jaar in Antwerpen. Nederland (negende) zal dus volgend jaar op de EK nog aan de bak moeten, maar dat mag geen probleem zijn voor deze lichting.

Het mannenteam met veel onervaren krachten deed het met een dertiende plaats boven verwachting. Volgend jaar in Antwerpen een plekje stijgen en Nederland kan net als in 2016 weer een mannenploeg naar de Spelen sturen. Dat zou echt een topprestatie zijn. Misschien kan een rentree van Bart Deurloo het beslissende zetje geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden