Sport Bewaar

Vijf Ajacieden in voorselectie van Oranje

Matthijs de Ligt is een van de Ajacieden in de voorselectie.
Matthijs de Ligt is een van de Ajacieden in de voorselectie. © ANP

De nieuwe bondscoach Dick Advocaat heeft vijf Ajacieden opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de komende interlands.

Het gaat om Davy Klaassen, Matthijs de Ligt, Kenny Tete, Joël Veltman en Nick Viergever. Zij zullen er dinsdag en woensdag vanwege de komende finale van de Europa League niet bij zijn in Noordwijk wanneer Advocaats assistent Fred Grim al aan de slag gaat. Vijftien van de totale groep van 31 opgeroepen spelers die geen verplichtingen meer hebben bij hun clubs zullen dat wel doen. 

Opvallende naam in de selectie is verder Sergio Padt. De Amsterdammer stond tussen 2007 en 2011 onder contract bij Ajax, waar hij ook de jeugdopleiding heeft gevolgd. De 26-jarige keeper heeft echter nooit speelminuten gekregen in het eerste elftal. In 2011 verliet hij daarom de club en kreeg een contract bij AA Gent. Sinds 2014 staat hij onder de lat bij FC Groningen. Padt is als derde keeper bij de groep gehaald, naast Jasper Cillessen en Jeroen Zoet.

Weinig verrassingen
Advocaat heeft verder weinig verrassingen in zijn eerste voorselectie. Aanvoerder Arjen Robben maakt net als onder anderen Wesley Sneijder en Kevin Strootman ook 'gewoon' deel uit van de selectie. 

Op donderdag 25 mei wordt de definitieve Oranje-selectie bekend voor het trainingskamp naar Portugal en de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei in Agadir) en Ivoorkust (4 juni in Rotterdam) en de daaropvolgende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (9 juni in Rotterdam).

Advocaat keert terug bij het Nederlands elftal als opvolger van Danny Blind, die eind maart werd ontslagen na de ontluisterende nederlaag in Sofia tegen Bulgarije (2-0). Daardoor raakte Oranje achterop in de strijd om een plek op het WK van volgend jaar. Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit hebben de opdracht gekregen om de nationale ploeg alsnog naar Rusland te leiden.

Vooralsnog is echter niet bekend wanneer het nieuwe duo begint. Advocaat heeft tot en met 4 juni verplichtingen bij Fenerbahçe.