Column

Vier landstitels op rij, wie maakt De Boer nog wat?

Marc Overmars krijgt de volle laag. Supporters verwijten de directeur voetbalzaken van Ajax halfslachtig optreden in de transferperiode, voor de zoveelste keer. Daley Blind weg, Siem de Jong weg, Kenneth Vermeer naar, godbetert, Feyenoord. En wat komt er op de valreep voor terug? Een 29-jarige Deense huurling.

Dick Sintenie
null Beeld anp
Beeld anp

Trainer Frank de Boer blijft kalm: 'Dit is de filosofie van de club en daar sta ik volledig achter.'

Het is een filosofie die past bij een opleidingsclub in een opleidingsland: voorrang aan de jeugd, geen miljoenen uitgeven aan voetballers die niets toevoegen aan wat je al in huis hebt en de beste talenten voor veel geld verkopen zodra zij zich een aantal jaren hebben bewezen in het eerste elftal.

Dat laatste gaat Ajax goed af. Sinds De Boer trainer is heeft de club meer dan 100 miljoen euro aan transfergeld opgestreken. Wat de club met al die poen moet doen? De Boer: 'Investeren in de jeugdopleiding.'

De trainer volgt de verrichtingen van de jeugd op de voet, maar met de inhoudelijke aanpak bemoeit hij zich niet meer. Die aanpak is rigoureus gewijzigd door Wim Jonk en Ruben Jongkind en speerpunt van het nieuwe beleid.

De door Cruijff in gang gezette revolutie heeft bovendien een personele en bestuurlijke aardverschuiving teweeggebracht. Ajax moet waken voor eilandvorming, zeker nu op tal van plekken onervaren krachten werken. Overmars is er daar één van. Hij is verantwoordelijk voor de invulling van de selectie, maar afhankelijk van de jeugdopleiders, de scouts en van het netwerk van al die oud-coryfeeën die Ajax weer smoel moeten geven.

De Boer valt Overmars niet af. Hij staat achter de filosofie van Ajax, of die filosofie nou door de juiste mensen en op de juiste manier in de praktijk wordt gebracht of niet. Vier landstitels op een rij, wie maakt hem ook wat?

Ajax, en Overmars in het bijzonder, mag blij zijn dat Tottenham Hotspur deze zomer voor een andere trainer koos dan De Boer.

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdagochtend verschijnt.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Dick Sintenie Beeld Floris Lok
Dick SintenieBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden