PlusColumn

'Vier keer slecht spelen en kampioen worden, mij best!'

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

David Endt
Columnist David Endt Beeld Het Parool/Wolff
Columnist David EndtBeeld Het Parool/Wolff

'De uitslag maakt mij niet uit, als ze maar goed spelen. Daarom heb ik een seizoenkaart." Het dametje is net ingestapt en zit nu naast mij, Ze zal voorbij de zeventig zijn, maar ze ziet er pico bello uit. Op z'n Ajaxzondags. De opmerking is niet impliciet aan iemand gericht maar nodigt wel een antwoord uit. Eer ik mijn gedachten over deze gewetenskwestie heb geordend, dient de heer tegenover ons haar vastberaden maar onbarmhartig van repliek: "Niks hoor, maakt me geen sier uit of se goed of slecht speele, asse maar winne."

Assemaarwinne, het komt er als één woord uit.

"Vier keer slecht spelen en kampioen worden, mij best!"

Het vrouwtje smalt haar gestifte lippen en schudt haar hoofd, maar de discussie is voorbij. Er worden luchtiger onderwerpen dan de aanstaande wedstrijd tegen FC Utrecht aangesneden, zoals de gezondheid in het algemeen en opspelende nierstenen in het bijzonder. Gezamenlijk stappen we bij Bijlmer Arena uit, gaan ieder ons' weegs naar de respectievelijke stadion­ingangen.

Op de tribune zit ik naast ­Gabriele Z. Hij is 'osservatore', scout, voor een Italiaanse club. Kenner ook. Na tien minuten weet hij dat de wedstrijd in gelijkspel zal eindigen, na een kwartier dat Ramselaar de beste speler op het veld is en tien minuten voor het einde stapt hij op, zoals scouts gewoon zijn te doen want 'ze hebben genoeg gezien'. "Als er echt een bod van tien miljoen op El Ghazi is, meteen verkopen," geeft hij mij nog mee. Alsof ik daar over ga.

Ajax staat dan met 1-0 achter. Even later is het 2-0 voor Utrecht. Op miraculeuze wordt het nog gelijk. Ik juich. Peinzend over de wedstrijd bus ik terug en zie mooi zonlicht vallen over de gevel van de Hogeschool Inholland. Ja, denk ik, slecht spelen, jammer dan, als ze maar winnen.

d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden