'Vertrouwelingen Jonk speelden grote rol in mislukte revolutie'

Een clubje vertrouwelingen waarmee Wim Jonk zich omringde als hoofd jeugdopleiding bij Ajax, speelde volgens betrokkenen een grote rol bij het geruzie dat uitmondde in het mislukken van de Cruijff-revolutie eind vorig jaar.

Wim Jonk werd eind 2015 ontslagen bij AjaxBeeld proshots

Jonks personal coach, Roy Ramdjanamsingh, werd in directiekringen vergeleken met Greet Hofmans, de gebedsgenezer die in de jaren vijftig een splijtzwam was tussen koningin Juliana en prins Bernhard.

Verschillende betrokkenen bij Ajax dichten Ramdjanamsingh een soortgelijke rol toe aan de zijde van Wim Jonk, wiens ruzie met Dennis Bergkamp en directieleden in november 2015 uitmondde in zijn vertrek en het mislukken van de Cruijff-revolutie.

"Dit is Roy, hij coacht me in mijn leiderschap," introduceerde Jonk zijn coach bij anderen. In het tweede deel van een drieluik dat deze week wordt gepubliceerd in Het Parool spreekt Ramdjanamsingh voor het eerst publiekelijk over de gebeurtenissen. "Men zag Wim als mijn spreekbuis. Omdat hij zich gaandeweg meer ging uitspreken." De personal coach bereidde Jonk voor op belangrijke gesprekken: wat is je boodschap, hoe ga je het zeggen? Ook vergezelde hij hem soms naar bijeenkomsten.

Intern gebruik
Hij haalde zich de woede op de hals van de Ajaxdirectie met een filmpje dat suggereerde dat hij met zijn bedrijfje Q4 Profile voor de hele club werkte, in plaats van voor Jonk en anderen op de jeugdopleiding. Na een sommatie van de directie haalde Ramdjanamsingh het filmpje van YouTube.

Volgens hem waren de beelden bestemd voor intern gebruik en is de samenwerking gestaakt met degene die het bewerkte en online bleek te hebben gezet.

Jonks vertrek bij Ajax betekende ook het einde van de werkzaamheden van Ramdjanamsingh op De Toekomst, het trainingscomplex waar hij vanaf oktober 2013 zeker een dag in de week was te vinden.

Lees het uitgebreide artikel: Splijtzwam in 'entourage' Wim Jonk (+).

Bekijk het filmpje over Q4 Profile:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden