PlusAchtergrond

Vertrek Messi valt Barcelona zwaar

Maandenlang zochten FC Barcelona en Lionel Messi naar mogelijkheden om tot een nieuwe verbintenis te komen. Maar de economische situatie van de club is zo slecht, dat de club zijn sterspeler nauwelijks iets te bieden had.

Edwin Winkels
Bij de wedstrijd tegen Bilbao hoopten Messi en Laporte nog jaren samen te werken bij FC Barcelona. Beeld Getty Images
Bij de wedstrijd tegen Bilbao hoopten Messi en Laporte nog jaren samen te werken bij FC Barcelona.Beeld Getty Images

Zelfs als Messi bijna gratis de laatste seizoenen voor de club van zijn leven zou willen spelen, kan Barcelona hem niet in dienst houden. Voorzitter Joan Laporta, in maart begonnen, noemt de dramatische financiële situatie van de club als oorzaak voor het vertrek van de grootste ster uit de geschiedenis Barcelona.

“De club staat boven iedereen, ook boven een ster als Messi. Leo wilde graag blijven, en wij wilden dat hij bleef, maar de omstandigheden maken het onmogelijk,” aldus Laporta.

Leeg stadion

Hij doelde op het salarisplafond in de Primera División. Dat is afhankelijk van de jaarlijkse omzet, maar door de coronapandemie is die zo goed als ingestort met meer dan een seizoen lang een leeg Camp Nou, dat plaats kan bieden aan 98.000 toeschouwers.

FC Barcelona onderhandelde maanden met de vader van Messi over een nieuw contract. De speler was bereid veel salaris in te leveren, en het bedrag van twee seizoenen uit te laten smeren over vijf jaar. De Spaanse Liga zei nee tegen die formule.

“Daarom moest ik deze week de knoop doorhakken,” aldus Laporta, die door het vorige bestuur met een gigantische salarispost is opgezadeld voor diverse aankopen. Met Messi zouden de salarissen 110 procent zijn van de totale inkomsten. Dat mag 65 tot 70 procent zijn, ook van de Uefa.

Er moet aan de bestaande contracten worden gesleuteld om aan de voorwaarden te voldoen. Laporta maakte een einde aan de theorie dat Barcelona probeerde de Liga onder druk te zetten. “We hadden wat meer inschikkelijkheid van de Liga verwacht, maar we mogen ons niet als slachtoffer beschouwen,” zei Laporta. “We kennen de regels, dus we wisten waar we aan toe waren.”

Hij ziet dan ook geen enkele kans om Messi toch te behouden: “Ik wil geen valse hoop geven, Leo heeft ook andere aanbiedingen. Hij heeft hier geschiedenis geschreven. Er is een tijdperk vóór en ná Messi. Dat moment hadden we graag nog twee jaar uitgesteld, maar het mag niet zo zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden