Update

Verlooy: We hebben op onze sodemieter gehad

Een pijnlijk meetmoment, een klein jaar voor de Olympische Spelen. De 20-koppige Nederlandse atletiekploeg verliet de WK in Daegu met welgeteld één klassering in de mondiale top acht.

ANP/Redactie
Dafne Schippers. Beeld reuters
Dafne Schippers.Beeld reuters

Alleen tienkamper Eelco Sintnicolaas kon in de snikhete Zuid-Koreaanse stad duidelijk maken dat hij volgend jaar in Londen met de wereldtop kan wedijveren.

Een veel te magere score, moest technisch directeur Peter Verlooy van de Atletiekunie onderschrijven. Zeker voor een bond die volgend jaar twee olympische medailles wenst mee te nemen naar Nederland. De prestaties in Zuid-Korea staken schril af bij de doelstelling voor het evenement: vier klasseringen in de top acht.

'We houden een nare smaak in de mond over aan dit toernooi. We hebben op ons sodemieter gehad', analyseerde Verlooy de verrichtingen van zijn zwaar tegenvallende keurkorps. Waar de fouten zitten, moet nog uitgezocht worden. Per geval, vindt Verlooy.

'Je kunt niet alles op een hoop gooien. Achter iedere atleet zit altijd een team.'

Teleurstellingen op een van de slechtste WK-toernooien uit de Nederlandse geschiendenis waren er voldoende. Discuswerpers Monique Jansen, Rutger Smith en Erik Cadée bleven in de kwalificatie steken. Smith was de enige zie zei dat ie had gefaald.

Bram Som deed het met de halve finale redelijk op de 800 meter, niet meer. Yvonne Hak was een jaar geleden de nummer twee van Europa op de 800 meter en kon na de series direct naar huis, tienkamper Ingmar Vos raakte geblesseerd, zevenkampster Remona Fransen deed met de 19e plaats totaal niet mee. Sprinter Churandy Martina kon de hoge verwachtingen bij zijn debuut voor Nederland niet inlossen en raakte ook nog geblesseerd.

'En zijn seizoen was al niet opvallend', stelde Verlooy.
Lichtpunten waren Sintnicolaas en de ongecompliceerde, pas 19-jarige Dafne Schippers, die twee nationale records mee naar huis nam.

Op de 200 meter liep ze Els Vader na 30 jaar uit de boeken met 22,69 en de zeer talentvolle zevenkampster inspireerde de estafetteploeg op de slotavond tot een evenaring van een al bijna 43 jaar oud record op de 4x100 meter.

'Twee keer negende van de wereld en twee olympische nominaties. Ik ben tevreden', zei Schippers bij haar afscheid van Daegu.

'Schippers heeft ons verbaasd. Niet alleen op de klok maar ook met haar attitude', verklaarde Verlooy over het grootste pluspunt van zijn ploeg. 'Het is uiterst teleurstellend, maar we blijven de lat hoog leggen. Twee medailles in Londen is een pittige doelstelling, we zullen het gedrag van topsporters moeten veranderen. Er is nog heel veel werk te doen.'

Rutger Smith. Beeld EPA
Rutger Smith.Beeld EPA
Bram Som (rechts) Beeld epa
Bram Som (rechts)Beeld epa
Churandy Martina. Beeld reuters
Churandy Martina.Beeld reuters
Eelco Sintnicolaas. Beeld EPA
Eelco Sintnicolaas.Beeld EPA
Remona Fransen. Beeld epa
Remona Fransen.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden