Vergeer icoon van de gehandicaptensport

Esther Vergeer stopt met rolstoeltennis na een ongelooflijke ongeslagen reeks van 470 partijen. De Woerdense was meer dan 10 jaar de beste van de wereld in haar sport. Ze groeide uit tot een icoon van de gehandicaptensport dat zelfs wereldfaam vergaarde. Ze luisterde bijna jaarlijks het sterrengala op van de Laureus Awards, waar de grootste sportsterren hun 'Oscars' ontvangen.

null Beeld epa
Beeld epa

Niet verwonderlijk dat haar besluit om te stoppen tot talrijke lovende reacties leidde. Menigeen roemde haar op Twitter als een sieraad voor de sport en een voorbeeld voor velen.

Vergeer belandde na een operatie op 15 januari 1990 voorgoed in een rolstoel. De risicovolle ingreep was nodig omdat bij haar een afwijking van de bloedvaten rondom haar ruggenmerg was geconstateerd. Op de uitslaapkamer kwamen de artsen tot de ontdekking dat Vergeers benen niet meer voor 100 procent werkten.

Sport speelde een cruciale rol bij haar revalidatie. Rolstoelbasketbal sprong er aanvankelijk uit bij haar. Vergeer verdiende al snel een uitverkiezing in het Nederlands team en veroverde met Oranje in 1997 de Europese titel.

Tennis, dat ze ook al beoefende, trok toch meer haar belangstelling. In 1998 hakte ze de knoop door en koos definitief voor de sport waarin zij meer uitdagingen zag: de nummer 1 van de wereld worden, naar de Paralympische Spelen gaan, de wereld rondreizen. 'Ik wilde ervoor gaan. Ik wilde er alles uit halen', schrijft ze er zelf over op haar website.

Een jaar later stond ze al op de eerste plaats van de wereldranglijst. Die positie behield ze tot en met de Australian Open van dit jaar, waar ze ontbrak en landgenote Aniek van Koot haar opvolgde. In de tussenliggende jaren won ze alles wat er maar te winnen viel: grandslams, paralympisch goud, wereldtitels, nationale titels en niet te vergeten twee keer de prestigieuze Laureus Award voor beste gehandicapte sporter ter wereld. De Paralympics van Londen, waar ze twee keer goud veroverde, vormden het spetterende slotstuk van een glansrijke carrière.

Het rolstoeltennis pakte ze uiterst professioneel aan, maar ze slaagde erin zich ook naast de sport te ontwikkelen. Vergeer rondde een studie management, economie en recht af, richtte haar eigen Esther Vergeer Foundation op en is inmiddels ambassadrice van vele stichtingen en goede doelen. Dezer dagen fungeert ze als directrice van het rolstoeltennistoernooi in Rotterdam. Daar presenteerde ze dinsdag ook haar biografie.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden