Veldhuis en coach staan voor raadsel

Zwemster Marleen Veldhuis. Foto ANP Beeld
Zwemster Marleen Veldhuis. Foto ANP

ROME - De Engelsen hebben er een mooi woord voor: puzzled. Marleen Veldhuis en haar coach Jacco Verhaeren waren het gisteravond allebei.

Ze weten niet waarom de zwemster in de WK-finale 100 meter vlinderslag als laatste is geëindigd en met 57,79 meer dan een seconde boven haar persoonlijk record is gebleven. Na de race, waarin het pas vijftienjarige Zweedse supertalent Sarah Sjöström het wereldrecord weer aanscherpte (56,06), waren er veel vragen en weinig antwoorden.

Zondagavond, na Veldhuis' eerste wisselvallige dag, was Verhaeren nog vol optimisme. Een groot probleem was er niet, want met de vorm van zijn pupil zat het goed, verzekerde hij. Nog geen 24 uur later stelde hij vast dat ze niet in goeden doen is. ''Dat ziet iedereen.'' Snel werd duidelijk dat Veldhuis donderdag niet zal starten op de 100 meter vrije slag. Zo krijgt ze een extra dag rust in de aanloop naar de 50 vlinder en de 50 vrij (vrijdag-zondag).

De aanloop naar de WK was nog wel zo goed geweest. Veldhuis won van december tot mei zo'n beetje alles wat er te winnen viel - nationaal én internationaal, op de vrije én de vlinderslag - en zette heel snelle tijden neer. Dat was ook logisch, zo leek het, want er waren wijze lessen getrokken uit de tegenvallende prestaties van Veldhuis op de Olympische Spelen van Peking. De Twentse veroverde daar weliswaar goud met de estafetteploeg, maar stelde individueel stevig teleur.

Om herhaling te voorkomen, werd een opbouwperiode uitgestippeld met een piek in april. Dat traject werd vervolgens exact herhaald; de piek had er nu moeten zijn. ''In april klonk het als een klok, nu niet. Ik tast toch een beetje in het duister,'' aldus Verhaeren. Ook Veldhuis zelf zit met vragen. ''Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken. Het voelde alsof het best wel goed ging, maar dat zag je niet terug in de tijd. Ik ging met een veel betere tijd het toernooi in en weet niet waarom het er hier niet uit komt.''

Veldhuis was gisteren zelfs langzamer dan in de swim-off van zondag. Verhaeren: ''Dat ze toen, in de vierde race van de dag, sneller zwom dan vandaag in de finale, is vreemd. Het zou kunnen dat ze niet voldoende hersteld was, maar dan nog is dit niet hard genoeg. Ik had gisteren nog geen aanwijzingen dat het vandaag niet goed zou gaan en het is nog te vroeg voor een verklaring.''

En dus is besloten het programma in te korten en vol in te zetten op de 50 vlinder en de 50 vrij, waarop Veldhuis sinds april wereldrecordhoudster is. Verhaeren: ''Normaal gesproken zou het geen probleem moeten zijn om ook de 100 vrij te doen, maar gezien de situatie nu en de estafette gisteren, is het toch verstandig om die afstand te laten schieten. We moeten een optimale voorbereiding op de 50 vlinder en 50 vrij creëren. Een dag extra rust creëren is dan eigenlijk het enige wat je kunt doen.'' (ROB DE BRUYN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden