Veel wandelaars weer snel terug in Nijmegen

Wandelaars onderweg tussen Lent en Elst. ANP Beeld
Wandelaars onderweg tussen Lent en Elst. ANP

NIJMEGEN - Alle ruim 41.000 deelnemers hadden er weer zin bij het begin van de 93e editie van de Vierdaagse. De stemming was dan ook oppperbest toen marsleider Johan Willemstein dinsdagmorgen om vier uur het startschot loste voor de 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe. Het weer was ideaal en de wandelaars hielden er goed het tempo in.

Op half drie waren dan ook al veel sportievelingen over de finish.
Er was door het warme weer wel sprake van flauwtes bij wandelaars. Tien deelnemers werden naar een ziekenhuis gebracht. Een wandelaar is met succes gereanimeerd. Het Rode Kruis behandelde vijfhonderd deelnemers. De meesten hadden blaren. Bij de start en finish staan vier dagen extra wasbakken waar de wandelaars hun handen kunnen wassen als voorzorgmaatregel tegen de Mexicaanse griep.

Rolstoelers
De Brit Simon Brownlee kwam als eerste binnen op de Wedren. Hij liep de 50 kilometer in 5 uur en 41 minuten. ,,Ik hou van snel wandelen, ook al is het geen wedstrijd. Ik heb ook niet gerust en heb iedereen na twintig kilometer achter me gelaten.'' Hij doet voor de dertiende keer mee.

Rolstoelers krijgen dit jaar voor het eerst een Vierdaagsekruisje, als ze het vier dagen volhouden. Dit jaar doen vijf rolstoelers mee. Een 48-jarige Arnhemmer kwam na bijna zeven uur binnen in de Waalstad. Hij zei dat het zonder problemen was gelukt om de finish te bereiken.

Lopers kwamen zwetend en met rode hoofden over de finish en toeschouwers stonden onder parasols om de zon te vermijden. De horeca langs de route profiteerde van het warme weer. IJsjes en drankjes vonden gretig aftrek. Wandelaars aten vooral tomatensoep en als toetje een waterijsje.

Zo ging er bij restaurant Het Wapen van Elst dinsdagochtend al 250 liter soep doorheen. ,,Dat vinden veel wandelaars vanwege het zweten het lekkerst om te eten om zo hun zoutgehalte een beetje op peil te houden. We doen er zelfs extra zout doorheen'', aldus medewerkster Sandra van Gelder. IJscoman Praster had zijn locatie zorgvuldig uitgekozen. ,,Ik sta altijd over de helft van de route. Dan is het goed warm en kopen wandelaars en toeschouwers veel waterijsjes'', zegt hij. ,,Vooral de ouderwetse Raket is niet aan te slepen.''

Bea Levasier heeft haar antwoord klaar als haar gevraagd wordt wat er zo leuk is aan de Vierdaagse. ,,Alles!'', roept de wandelaarster als zij door Elst loopt, begeleid door de aanmoedigingen van het publiek. Bert Pol uit Coevorden voelt zich minder prettig en loopt al wat te trekkebenen. ,,Het is mijn tweede keer. De vorige keer had ik getraind en viel ik uit. Nu heb ik niet getraind en ik heb al wat last. Ik vrees dat ik volgend jaar wraak zal moeten nemen''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden