Van Türkiyemspor naar De Dijk

Zondag vierde klasse E (TOB-De Dijk, gestaakt bij 0-1)

AMSTERDAM - Topclubs uit de zaterdaghoofdklasse hingen aan de lijn, AFC polste hem omzichtig én hij zou eigenlijk bij AFC'34 zijn rentree maken. Zondag debuteerde ex-Türkiyemspor-aanvoerder Yücel Gündogdu echter bij een vierdeklasser uit Noord.

Het is wel een vreemde gewaarwording. Yücel Gündogdu, volgens velen de beste speler uit de hoofdklasse A, in actie bij vierdeklasser De Dijk. Nota bene in de 'roomse' derby in Noord, uit bij TOB.

Dat terwijl de Alkmaarder sinds zijn overgang van het failliete Türkiyemspor pas één training meedeed bij De Dijk. Enig wedstrijdritme valt bij Gündogdu, die bij het failliete Türkiyem tijden niet meer een heel duel heeft gespeeld, nauwelijks te bespeuren. ''Het was wel even bikkelen,'' aldus de middenvelder. ''Als je mij aan het werk hebt gezien, weet je dat ik niet echt fit ben.''

Desondanks zorgde Gündogdu voor de assist op de treffer van Jerrel Linger. Het duel TOB-De Dijk werd uiteindelijk bij een 0-1 stand gestaakt.

Bij TOB ontstond voorafgaand aan de derby veel ophef over de komst van Gündogdu en zijn Türkiyemcollega's Jamal Hamdaoui en Saïd Bentohami. ''Ze zeggen dat ik dik betaald word. Nou, mooi niet. Ik krijg alleen wel reiskosten vergoed, want ik kom helemaal uit Alkmaar,'' zegt Gündogdu.

Gündogdu weet nog niet waar hij volgend jaar speelt. Clubs uit de zaterdaghoofdklasse hingen van de week wel al massaal aan de lijn. ''Een club was zelfs heel concreet, ik had van dat geld - een paar duizend euro - wel drie weken lang in een vijfsterrenhotel kunnen slapen. Maar ik kom nog kracht tekort, zéker voor de zaterdag. Ik ga daar niet voor schut lopen, alleen voor wat centen.''

De derby tussen de twee clubs uit Noord, die overigens vriendschappelijk met elkaar omgaan, werd door de overgang van de ex-Türkiyem-spelers een extra beladen duel. TOB-secretaris Fred Stam vindt de komst van de hoofdklassespelers een onsportieve zet van De Dijk.

Beide clubs strijden volop mee om de titel. Stam: ''Als je bij Spakenburg, IJsselmeervogels of Katwijk terecht kunt, ga je toch niet bij De Dijk spelen omdat de koffie daar zo lekker is? Dat is die namelijk helemaal niet!''

Geruchten over fikse betalingen door De Dijk zijn echter 'onzin', zegt voorzitter Bernard Melchers. ''Die jongens van Türkiyemspor komen hier met hun oude vrienden voetballen omdat ze al het gedoe beu zijn. Het beeld dat hier grof betaald wordt, berust louter op speculaties, niet op feiten.''

Stam heeft zijn onvrede om de overgang van spelers naar De Dijk aangekaart bij de KNVB. Voor de voetbalbond is de ophef rond de overschrijvingen reden om de regeling nog eens nader onder de loep te nemen, laat hoofd wedstrijdzaken Dick Doornebosch weten.

TOB - De Dijk
De derby begon met flink wat rumoer, verliep daarentegen heel sportief, maar eindigde op nare wijze in de tweede helft. Elvin Ridder verliet het veld per ambulance met een zware blessure: hij brak zijn kuitbeen en scheurde zijn enkelbanden. Aan de kwetsuur ging een onbezonnen, maar niet per se gemene overtreding van Juul Emanuelson vooraf. Hij gleed van achteren op Ridder in en raakte daarbij diens standbeen, in plaats van de bal. Door de tackle knakte de enkel van Ridder lelijk dubbel. Twee jaar geleden raakte diens tweelingbroer Jeffrey ook al zwaar geblesseerd in de derby met De Dijk. Jeffrey liep destijds een gecompliceerde beenbreuk op en zag zondag vanaf de bank zijn broer uitvallen. ''Zoiets verzin je toch niet,'' zei TOB-secretaris Fred Stam. ''Tweelingbroers die beiden botbreuken oplopen, tegen dezelfde tegenstander, terwijl in beide gevallen geen sprake was van een doodschop.'' Opvallend genoeg trok de scheidsrechter geen rode of zelfs gele kaart na de charge. De arbiter besloot de wedstrijd na overleg met het bestuur van TOB definitief te staken. Stam: ''De tweelingbroer van Elvin was in de kleedkamer wit weggetrokken. Ik zag in één oogopslag dat wij zo niet door konden voetballen.'' (REMCO JANSSEN)

Bron foto: Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Yücel Gündogdu, ster in de hoofdklasse, maar ploeterend in de vierde klasse. Foto Marcel Israel Beeld
Yücel Gündogdu, ster in de hoofdklasse, maar ploeterend in de vierde klasse. Foto Marcel Israel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden