Van Marwijk neemt roer over

Bert van Marwijk (55) wordt de nieuwe bondscoach. Hij neemt na het EK de taken over van Marco van Basten. Van Marwijk (nu nog Feyenoord) tekende een contract tot en met het WK in 2010.De bijeenkomsten met de pers worden er niet kleurrijker op. Van Marwijk heeft het niet zo op de media. Hij wordt nukkig als het hem allemaal niet bevalt.

In de eindfase van zijn eerste periode bij Feyenoord klonk kritiek op zijn functioneren. Een getergde Van Marwijk vroeg daarop eens aan het journaille op welk niveau de verslaggevers zélf hadden gevoetbald. Eredivisie, eerste divisie, hoofdklasse, eerste klasse, het hele rijtje liep hij af. De meeste vingers gingen omhoog toen Van Marwijk in de laagste regionen was aanbeland. ''Dat bedoel ik nou,'' verzuchtte de trainer.

De nieuwe bondscoach was zelf een technisch begaafde voetballer bij Go Ahead Eagles, AZ '67, MVV, Fortuna Sittard en het Belgische Assent FC.

Hij speelde één helftje in Oranje op 31 mei 1975 tegen Joegoslavië (3-0 verlies), maar dat had alles te maken met de concurrentie. De bondscoaches van toen beschikten nu eenmaal over Coen Moulijn en Piet Keizer en later over Rob Rensenbrink voor de positie op links. Bovendien werd Van Marwijk al vrij snel gehinderd door een chronische knieblessure die er voor zorgde dat hij nooit pijnvrij speelde.

Als trainer bewandelde de man uit Deventer (19 mei 1952) de weg der geleidelijkheid. Dat is misschien zelfs wel passend bij zijn karakter. Hij was jeugdtrainer bij MVV, waar hij van 1978 tot 1986 speelde, jeugdtrainer bij SV Meerssen, hoofdtrainer bij de amateurs van Herderen, RKVCL en Meerssen tot hij in 1997 bij Fortuna Sittard trainer werd. Hij bleef er drie jaar, haalde de bekerfinale en liet talenten als Mark van Bommel en Kevin Hofland ontluiken. Van Bommel is nu overigens ook zijn schoonzoon.

Van Marwijk viel op in Limburg en had er in 2000 zijn benoeming bij Feyenoord aan te danken, de club waarmee hij in 2002 de Uefa Cup veroverde door in de finale Borussia Dortmund met 3-2 in de Kuip te verslaan. De Duitsers haalden hem twee jaar later naar Dortmund, waar hij vanaf dag één vooral aan crisismanagement deed. In het tumultueuze begin openbaarde zich een negatief saldo van ruim honderd miljoen euro. Spelers moesten worden verkocht, Van Marwijk koos vervolgens voor de jeugd. Dat bezorgde hem in Duitsland een goede naam.

In de eindfase bij Borussia werd de club duidelijk dat met Van Marwijk niet valt te spotten. Ook in Rotterdam zei hij af en toe: ''Als iemand me bedondert ben ik weg. Afspraken nakomen, open werken, dat vind ik heel belangrijk.''

In Dortmund bespeurde hij in zijn derde jaar een gebrek aan steun bij de directie en vertrok. Het is Van Marwijk ten voeten uit en ook de reden waarom hij zo goed aardde in Rotterdam: rustige werkverhoudingen en vertrouwen stelt hij op prijs. Hij gééft en neemt het.

Feyenoord en Van Marwijk legden in het contract vast dat hij voor een positie als bondscoach of bij een aanbieding van een Europese topclub weg mocht. Ontegenzeggelijk is het moment van vertrek, aan het einde van dit seizoen, voor Van Marwijk én de club ongelukkig. Maar, hij zei het vaker, een bondscoachschap of een grote club was de grote droom in zijn trainersloopbaan.

Zijn leeftijd ('Ik moet die kans nu pakken') en de uitdaging doen hem afscheid nemen van de club waar hij dit jaar beter mee had willen presteren dan hij doet. Met Roy Makaay, Tim de Cler, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en de talenten Nuri Sahin, Andwélé Slory en Luigi Bruins waren de verwachtingen hooggespannen. Maar Van Marwijks selectie heeft een te smalle basis voor successen en wordt opgehouden door spelers, vooral in de verdediging, die niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Wat Van Marwijk wel kan worden aangerekend, is dat Feyenoord zonder een vastomlijnd idee speelt en volledig leunt op de klasse van een handvol spelers. Aan niets is te zien dat ook aan de ploeg is gewerkt en dat is altijd een pijnlijke constatering voor een coach.

© Het Parool, 04-03-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden