Sport Bewaar

Van Emden Nederlands kampioen tijdrijden

Wielrenner Jos van Emden woensdag in actie tijdens het NK tijdrijden op de weg. ANP
Wielrenner Jos van Emden woensdag in actie tijdens het NK tijdrijden op de weg. ANP © UNKNOWN

OUDENBOSCH - Jos van Emden is Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De wielrenner van Rabobank bleef in Oudenbosch zijn ploeggenoot Koos Moerenhout 49 seconden voor. Derde werd Lieuwe Westra (Vacansoleil), die 53 tellen toegaf op de winnaar.

Titelfavoriet Lars Boom kwam niet in zijn ritme en moest met een zevende plaats genoegen nemen op 1 minuut en 41 seconden. Titelverdediger Stef Clement ontbrak wegens een voetblessure. Van Emden toonde de afgelopen weken al vorm door de prologen van de Delta Tour Zeeland en de Ster Elektrotoer op zijn naam te brengen.

''Maar ik had niet verwacht dat ik hier in een lange tijdrit voor de winst mee zou kunnen doen. Mijn beste prestatie op een NK tijdrijden bij de beroepsrenners is tot nog toe achtste. Dan droom je van een medaille en is een titel haast niet te bevatten'', reageerde Van Emden.

Rood-wit-blauwe trui
Hij zei nog geen idee te hebben waar hij zijn rood-wit-blauwe trui voor het eerst kan dragen. Van Emden doet niet mee in de Tour de France. Wel is de 25-jarige coureur uit Schiedam vast van plan zich meer op het tijdrijden te gaan toeleggen.

''In de Giro d'Italia reed ik in een lange tijdrit al naar een elfde stek. Die ronde heeft zowel mijn vorm als mijn vertrouwen goed gedaan, dat had ik ondertussen wel door. Maar dat het hier toe zou leiden? Van het rood-wit-blauw heb ik altijd gedroomd en nu heb ik de trui te pakken.'' (ANP)