Plus

Van der Vaart: 'Om eerlijk te zijn: de opluchting overheerst'

Rafael van der Vaart (35) stopte maandag - veel eerder dan hij van plan was - met profvoetbal. Een zoveelste kleine blessure bracht hem het inzicht: het is mooi geweest.

Sjoerd Mossou
Rafael van der Vaart in het shirt van zijn laatste club Esbjerg fB Beeld pro shots
Rafael van der Vaart in het shirt van zijn laatste club Esbjerg fBBeeld pro shots

Bevalt het al een beetje, het werkeloze leven?
"De eerste dag is me prima bevallen, eerlijk gezegd. Ik ga zo (maandagavond) naar Estavana kijken, die speelt een handbalwedstrijd met Esbjerg. Kees Luijckx gaat ook mee met zijn vrouw, hij speelt hier niet ver vandaan bij Sonderjyske. Gewoon een gezellig avondje dus. Om eerlijk te zijn: de opluchting overheerst ­momenteel. Het voelt heerlijk."

Dat moet toch heel gek zijn, juist voor een ­gezworen voetballiefhebber als u?
"Het was aan de ene kant een moeilijke beslissing, juist omdat ik altijd zo lang mogelijk door wilde gaan met voetballen. Maar na mijn zoveelste kleine blessure zat ik meer in de sportschool dan dat ik op het voetbalveld stond. Toen het donderdag op de training bij Esbjerg weer misging, was ik er wel uit voor mezelf: het was klaar. Mooi geweest."

U heeft lang gedacht tot minimaal uw 40ste door te gaan. Bij vv De Kennemers zien we u toch nog wel? En is Telstar definitief uit­gesloten?
"Profvoetbal is echt voorbij. Bij De Kennemers zal ik misschien nog weleens opduiken, want er is niets mooier dan lekker met een bal klooien, dat zal altijd zo blijven. Voorlopig zal ik nog af en toe meetrainen bij Esbjerg, om rustig af te bouwen."

Hoe reageerde uw omgeving? Uw vader - uw grootste fan - had u waarschijnlijk het liefst tot 2030 zien spelen.
"Mijn vader reageerde fantastisch. Hij had er vrede mee. Mijn carrière is voor hem altijd een jongensdroom geweest, hij heeft er bijna net zo van genoten als ik. We zijn gelijk herinneringen gaan ophalen aan hoe mooi het was. Ik ben vooral dankbaar voor wat ik allemaal mee heb mogen maken."

Welke periode was hem het dierbaarst?
"Tottenham Hotspur. Dat vond hij elke wedstrijd opnieuw fantastisch, net als ikzelf trouwens. Voetballend was dat mijn beste tijd, bij een fantastische club. Dat had, achteraf gezien, nog wel een paar jaar langer mogen duren."

U heeft eerder laten vallen aan een carrière als trainer te denken. Gaat u nu gelijk een ­cursus volgen?
"Niet meteen. Eerst ga ik het rustig aan doen, daarna ga ik eens bij de KNVB praten over hoe en wat. Ik zal wat vaker te zien zijn als analyticus bij de NOS of als gast bij Studio Voetbal, dat vind ik erg leuk om te doen. Het is niets voor mij om alle dagen thuis te zitten en niks te doen, ik wil wel bezig blijven. Bovendien: als ik de hele dag op de bank lig, wordt Estavana gillend gek van me."Rafael van der Vaart, de trainer.

Wat voor type coach moeten we ons daarbij voorstellen?
"Daar heb ik echt nog geen idee van. Ik moet eerst maar eens ontdekken of ik het leuk vind, of het bij me past. Ik heb veel bagage mee­gekregen in het topvoetbal, maar er valt nog ­genoeg te leren. Dat wordt een uitdaging: ik ben een beetje zoals Jaap Stam, vrees ik, die was ook niet zo van de theorie en de examens. De schoolbanken zijn nooit mijn favoriete plek ­geweest, maar we zien het wel."

18

In zijn 18 jaar als profvoetballer speelde Rafael van der Vaart voor Ajax, Hamburger SV, Real Madrid, Tottenham Hotspur,
Real Betis, FC Midtjyland en Esbjerg fB. Hij kwam 109 keer uit voor Oranje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden