Sport Bewaar

Van der Sar over ontslag Keizer: 'Keuze voor nieuwe koers'

Van der Sar over ontslag Keizer: 'Keuze voor nieuwe koers'
© ANP

Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft tijdens het trainingskamp in Portugal voor het eerst gereageerd op de breuk met hoofdtrainer Marcel Keizer en Dennis Bergkamp, prominent lid van het technisch hart.

Keizer en Bergkamp werden vlak voor de winterstop op non-actief gesteld. Kunt u die rigoureuze beslissing nader toelichten?
"We hebben het spel, de prestaties en de werkwijze van de technische staf een half jaar nauwlettend gevolgd. We boekten wisselende resultaten, de Europese uitschakeling aan het begin was al een domper."

"Daarnaast hebben we een aantal mindere duels gespeeld, en een aantral goede. Maar het ambitieniveau dat we hebben bij Ajax, is niet gehaald. Er zat te weinig progressie in."

De uitschakeling tegen FC Twente in de beker was dus niet de directe reden voor die breuk?
"Nee, het gaat niet om de uitschakeling in het bekertoernooi, of om één gemiste kans of penalty. We maakten ons al langer zorgen over de ontwikkeling van het spel en dat hebben we ook vaak besproken."

Het niveau dat we graag willen bereiken, ligt hoger

Edwin van der Sar, algemeen directeur

Maar de beslissing viel drie dagen voor de winterstop. Dat was een raar moment.
"Maar wanneer is dan een goed moment? Waarom wachten als je weet wat je beslissing zal zijn? En dat is niet makkelijk. Sterker, dit is een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven geweest."

Er zat toch een stijgende lijn in het spel?
"We hadden een goede week, met winst op PSV, Excelsior en AZ. Maar het niveau dat we graag willen bereiken, ligt hoger."

Heeft u alles meegewogen in de beoordeling van hoofdtrainer Marcel Keizer? Dus ook de impact van het drama rond Abdelhak Nouri en het feit dat de selectie na een aantal spelersverkopen niet op tijd op orde was?
"Ja, we hebben alles meegewogen. En natuurlijk houden we rekening met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de selectie en met wat er vorige zomer met Abdelhak Nouri is gebeurd. Maar dat is niet het belangrijkste criterium in de beoordeling van de trainer."

Het is niet gezegd dat ik opstap als we geen kampioen worden

Edwin van der Sar, algemeen directeur

Kunt u uitleggen waarom Dennis Bergkamp ook op non-actief is gesteld?
"Het beleid dat we voeren wordt besproken in het technisch hart. Het is goed dat daar discussies zijn. Daar word je sterker van. Maar op het moment dat je heel weinig op één lijn zit, en het heel weinig eens wordt, moet je een keuze maken. In dit geval een keuze voor een nieuwe koers. En dan moet je alles doen om die nieuwe koers te kunnen laten slagen."

Op welke vlakken botste het?
"Dan moet ik inhoudelijk ingaan op de zaak en dat kan en wil ik niet. We zijn met de belangenbehartigers van Keizer, Bergkamp en Hennie Spijkerman in gesprek over de afhandeling."

Als deze nieuwe koers niet het gewenste resultaat oplevert, houdt u dan de eer aan u zelf?
"Dan trek ik daaruit mijn conclusie, ja. Dit is de derde trainer in een jaar. Dat is voor de stabiliteit van Ajax niet goed, en dus ook niet voor de algemeen directeur."

"Ik heb de raad van commissarissen hierover niet geïnformeerd. Ik geef nu antwoord op de vraag. Maar ik wil er geen prijs aan koppelen: het is niet gezegd dat ik opstap als we geen kampioen worden. Maar ik wil met Ajax op het veld wel een duidelijke verbetering zien en hopelijk leidt dat de komende maanden tot het kampioenschap."