Van den Hoogenband wil topsportklimaat

Het is de tweede dag van de Swim Cup Eindhoven. Pieter van den Hoogenband (31) is de nieuwe toernooidirecteur. Hij heeft in zijn eigen zwemstadion net een fotosessie van ruim een half uur achter de rug. Alle 286 deelnemers aan de jeugdwedstrijd om de Pieter Cup zijn in groepjes met hem op de foto geweest. Net als een aantal toevallige passanten, geen probleem. Nu is het even snel lunchen bij pa en ma. Dadelijk begint het seminar over talentontwikkeling. Het is een van de activiteiten waarmee 'VDH' de Swim Cup dit jaar heeft aangekleed.

In de auto terug naar het seminar draait Van den Hoogenband - colbertje, spijkerbroek, sneakers - een stukje Wolfmother; bombastische Australische rock. Daarna Zucchero; Italiaans, en een stuk fijnzinniger. ''Weet je wie er trompet speelt? De grote Miles zelf... Ik heb muziek echt nodig... Ik moet niet vergeten dadelijk even de dj te vragen om 'Beggin' van Madcon. Dat is het favoriete nummer van Sabir.''

Bij het seminar over talentontwikkeling zijn de nodige (oud)topsporters aanwezig, onder anderen basketballer Geert Hammink, polsstokhoogspringer Rens Blom, schaatser Jochem Uytdehaage, zwemmer Johan Kenkhuis en de hockeysters Sylvia Karres en Kim Lammers. Na een introductiefilmpje van oud-hockeyer Stefan Veen, oud-volleyballer Bas van de Goor en Van den Hoogenband zelf (rode draad: talentontwikkeling is niets aan het toeval overlaten en van elkaar leren), ontrolt zich een levendig groepsgesprek.

De ideeën volgen elkaar in rap tempo op. Dat het belangrijk is om talent vroeg te ontdekken. Maar ook dat mensen zich van jongs af aan breed ontwikkelen, zodat duidelijk wordt waar ze écht goed in zijn en ze niet voor het verkeerde gaan. En er moeten meer mogelijkheden komen voor talenten om zich te kunnen ontplooien.

De verschillende sporten zouden meer moeten samenwerken; meer talenten zouden (ex)topsporters als mentor moeten krijgen; van exceptionele talenten zou veel meer informatie moeten worden verzameld en onderzocht; topsporters zouden op scholen hun verhalen moeten gaan vertellen; en er is structureel geld nodig om een bepaalde structuur te bouwen.

Dan is de tijd om. ''We gaan dadelijk naar het zwemstadion voor de finales van vandaag,'' zegt Van den Hoogenband. ''We hebben dit jaar op de 50-meternummers voor het eerst afvalraces. Ik vond dat altijd al mooi aan baanwielrennen.''

Terug in het zwembad is de drievoudig olympisch zwemkampioen binnen enkele seconden omsingeld door jeugdige fans. Weer op de foto, weer handtekeningen uitdelen. Geen probleem. Precies op tijd is hij op zijn plek voor het begin van het finaleprogramma. Bij de opkomst van de vier halvefinalisten van de 50 vlinder, schalt het nummer 'Beggin' uit de luidsprekers. Frédérick Bousquet, Jevgeni Korotisjkin en Joeri Verlinden lopen richting het startblok. Sabir Muhammad dánst richting het startblok.

De Amerikaan is een goede bekende van Van den Hoogenband. Hij versloeg de Nederlander ooit op de 100 meter vrije slag. Muhammad is een aparte kerel, een bonte vogel, maar hij bereikt niet de eindstrijd. ''Sabir heeft wel het publiek vermaakt en dat is ook belangrijk,'' zegt de toernooidirecteur. (GPD)

Pieter van den Hoogenband, directeur van de Swimcup, volgt zaterdag de zwemwedstrijden vanaf de tribune. Foto ANP Beeld
Pieter van den Hoogenband, directeur van de Swimcup, volgt zaterdag de zwemwedstrijden vanaf de tribune. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden