Van Barneveld wint WK darts

PURFLEET - Raymond van Barneveld is de nieuwe wereldkampioen van de PDC. De 39-jarige darter zorgde gisteravond voor een geweldige stunt door elfvoudig PDC-kampioen Phil Taylor, na een ruim drie uur durende uitputtingsslag, met 7-6 te verslaan.Barney gebruikte andermaal een Houdini-achtige ontsnapping om te winnen. Net als in de tweede ronde tegen Colin Lloyd, kwam hij terug van een 3-0 achterstand. Het duel werd beslist in de sudden-death. Barney had eerder al vier wedstrijdpijlen gemist.

In de bloedstollende eindstrijd gaven beide darters elkaar geen duimbreed toe. Het werd een titanenstrijd waar de vonken, naarmate het duel vorderde, van af sprongen. Hoge finishes, mooie scores en een uitzinnige menigte in de Circus Tavern zorgden voor een unieke entourage.

Zoals wel vaker in duels tussen Van Barneveld en Taylor, ging de Hagenaar matig van start. Barney opende met een slechte score van 43. Amper vijf minuten later leverde hij de eerste set in. Dat veroordeelde de Nederlander tot een onmogelijk lijkende inhaalrace. Pas halverwege de derde set veroverde hij zijn eerste leg. In de vierde set kwam Van Barneveld eindelijk los. Hij brak Taylor twee maal en finishte met een prachtige 170. Ook de set daarna eiste hij voor zich op, mede door een 129 outshot.

De door iedereen gewenste droomfinale mondde vanaf dat moment uit in een spektakelstuk dat zijn weerga niet kende. De alleenheerser uit Engeland gaf steeds meer van zijn voorsprong prijs aan de troonpretendent uit Nederland. Van Barneveld kreeg langzaamaan de hem typerende overwinnaarblik in zijn ogen. Vanaf de negende set gooide Barney zijn beste darts. Hij bracht de stand, tegen alle verwachting in, terug in evenwicht, 5-5. Dat ging gepaard met een uit zijn tenen geperste oerkreet.

Vanaf dat moment werd de finale een uitputtingsslag. In de laatste drie sets maakte Van Barneveld een steeds sterkere indruk. Taylor leek mentaal geknakt. Van Barneveld straalde in alles uit dat hij zou gaan winnen en deed dat ook. Hij veroverde de dertiende set in de laatste leg (6-5) en kroonde zichzelf daarmee tot de nieuwe koning van de PDC.

Door Phil Taylor in zijn eigen toernooi te verslaan, heeft Van Barneveld het gelijk van zijn overstap bewezen. Winnen van de Brit, die bekend staat als de beste darter van de wereld, was namelijk zijn belangrijkste motief om bij de PDC te gaan gooien. ''Toen ik in februari vorig jaar de BDO verliet, was winnen in de WK-finale van Taylor mijn grootste droom. Ik realiseerde me dat ik, als ik de beste darter ter wereld wilde worden, hem moest opzoeken'', aldus Van Barneveld. Het tekent zijn topsportmentaliteit, iets wat in Nederland nogal eens wordt uitgelegd als arrogantie. Van Barneveld wil altijd en overal winnen en de beste zijn.

Het was gisteravond de negentiende maal dat Van Barneveld en Taylor elkaar troffen in een officiÎle partij. Veruit het merendeel van die wedstrijden, veertien stuks, vonden de afgelopen twee jaar plaats. Barney versloeg zijn plaaggeest in slechts vier gevallen. De eerste keer was in 2000 tijdens Open Zwitserland. Dat was enkele maanden na de verschrikkelijke oorwassing die Taylor hem gaf tijdens de 'Match of the Centrury'. In de Wembley Arena in Londen werd de Nederlander, toen tweevoudig Lakeside-winnaar, eind 1999 met 21-10 verpletterd. Het duurde zeker twee jaar alvorens Van Barneveld die klap te boven kwam.

Ondanks de negatieve onderlinge balans, had Van Barneveld vooraf vertrouwen in een goede afloop. Op weg naar de speelzaal, zei hij vanuit de taxi: ''Ik ga vechten voor mijn leven. Hopelijk kan ik Nederland een geweldige wedstrijd laten zien. Het wordt moeilijk. Phil is zo verschrikkelijk compleet. Hij mist nauwelijks dubbels en is altijd optimaal geconcentreerd.'' Een gevecht werd het. Een geweldige wedstrijd ook. Barney won. (GPD)

Den Haag huldigt wereldkampioen Barney

DEN HAAG - De gemeente Den Haag organiseert dinsdagavond een feestelijk onthaal voor de kersverse wereldkampioen darts Raymond van Barneveld. De huldiging vindt om 19.00 uur plaats voor het huis van de darter aan de Harry Pauwlaan in de Haagse wijk Ypenburg. Wethouder Sander Dekker (Sport), die maandagavond met eigen ogen 'Barney' zag winnen, zal de Haagse darter namens de gemeente toespreken.

Van Barneveld slaagde er in zijn eerste jaar bij de profbond PDC wereldkampioen Phil Taylor te onttronen. De Haagse darter versloeg de elfvoudig titelhouder uit Engeland met 7-6 en verdiende daarmee 150.000 euro.(ANP)

Veel kijkers zien 'Barney' winnen

HILVERSUM - De winst van darter Raymond van Barneveld in het darttoernooi van profbond PDC is maandagavond door 1.434.000 SBS6-kijkers gadegeslagen. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek. Door die overwinning onttroonde 'Barney' wereldkampioen Phil Taylor en verdiende 150.000 euro. (ANP)

© Het Parool, 02-01-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden