Plus

Van Barneveld neemt afscheid van dartcarrière in ‘Barney Dome’

Voor 3000 uitgelaten fans nam Raymond van Barneveld zaterdagavond in de Afas Live afscheid van de dartsport. In gezelschap van zijn voormalige concurrenten gooide hij zijn laatste dubbel in één keer uit.

Stefan Raatgever
 Darter Raymond van Barneveld neemt afscheid in AFAS Live dat voor deze gelegenheid omgedoopt is in Barney Dome. Beeld Foto: Marcel Krijgsman
Darter Raymond van Barneveld neemt afscheid in AFAS Live dat voor deze gelegenheid omgedoopt is in Barney Dome.Beeld Foto: Marcel Krijgsman

Het was even na elven op de zaterdagavond dat Raymond van Barneveld zijn shirt met het opgenaaide logo van sponsor Tonzon, specialist in vloerisolatie, gladstreek en de microfoon pakte. Zijn rechterhand verdween in zijn broekzak. Barney staarde vanaf het podium van de Afas Live naar de massa voor hem.

3000 fans, zo was er berekend. Ze zaten aan lange tafels op de vloer – een zee aan halve liters bier tussen hen in – of op de tribunes erachter. Ze droegen, daar was immers per e-mail om gevraagd, veel oranje. Pruiken, hoeden en broekpakken. Maar er was ook eigen initiatief: krokodillen-onesies, giraffenoutfits en panterkostuums. Het was, kortom, een echte dartavond geweest. Ally Pally aan de Arenaboulevard in Amsterdam-Zuidoost.

Van Barneveld moest zijn best doen zich verstaanbaar te maken. Voor hem beklommen toeschouwers de houten tafels. ‘Barney Army! Barney Army’ scandeerden ze. ‘Het is gek gegaan,’ begon Van Barneveld. ‘Ongekende hoogtepunten en diepe dalen.’

Nederland dartsgek

Hij had het over zijn carrière in de dartsport die zojuist na 35 jaar tot een einde was gekomen. Hij was vijf keer wereldkampioen geworden en was de eerste dartsmiljonair van Nederland. Toen hij in 1995 voor het eerst de finale van het WK-toernooi Lakeside haalde, vergaapte de tv-kijker zich aan een tot dan toe verborgen gebleven wereld van Engels kroegspektakel. Pullen Guiness op tafel, mannen met pronte buiken voor het dartbord en dan die scheidsrechter die ‘One hundred and eeeeeeighty’ kon galmen alsof hij een versterker had ingeslikt.

null Beeld Foto: Marcel Krijgsman
Beeld Foto: Marcel Krijgsman

Van Barneveld verloor, maar maakte Nederland wel warm voor wat tot dan toe niet meer dan een caféspelletje was. Toen hij drie jaar later wél won, keken er ineens anderhalf miljoen mensen naar de finale. Nederland werd periodiek dartsgek. Naar de finale van 2006 (Van Barneveld verloor van landgenoot Jelle Klaasen) keken meer dan 4 miljoen mensen.

Die wapenfeiten hoefde hij op het podium van zijn afscheidsfeest BarneyDome (vernoemd naar de Ziggo Dome, waarvoor niet voldoende kaarten waren verkocht) niet meer op te sommen. Hij stond wel stil bij de ‘harde klappen’ die je als darter ook kunt krijgen. Die waren goed beschouwd de reden dat hij nu stopte. In de weken voor zijn laatste pijlen omschreef hij zijn laatste rondgang op de proftour afwisselend als ‘lijdensweg’, ‘martelgang’ en ‘rampenjaar’. Barney had geen zin om als vulling van het speelschema naar toernooien te gaan. Dan stopte hij liever.

null Beeld Foto: Marcel Krijgsman
Beeld Foto: Marcel Krijgsman

BN’ers

En zie daar, daar waren zijn oude concurrenten om hem uitgeleide te doen. Wolfie was er. De King of Bling ook. Net als The Power en The Prince of Wales. En in hun kielzog was Hawaii 501 ook afgereisd naar Amsterdam. Met z’n vijven vullen ze een dartsprijzenkast van het formaat van een autogarage. Maar toch voelden ze zich niet te groot om aan de zijde van schijnbaar lukraak gekozen BN’ers als zangeres Elise van der Horst, pornokoningin Bobbi Eden en cabaretière Soundos El Ahmadi een partijtje te spelen.

Van Barneveld zelf vormde een koppel met Robin van Persie, die de bijnaam The Silver Fox op zijn glanzende shirt had laten drukken. Het werd een wedstrijdje moppen tappen. Bobby George (goed te herkennen als King of Bling dankzij een gouden cape en halve juwelierszaak om zijn pols en hals) vormde een team met actrice Eden. Toen die laatste zomaar de juiste vakken op het bord raakte, vierde de 74-jarige George dat met een serie bewegingen die voor het MeToo-tijdperk aanbrak vast volkomen normaal waren.

null Beeld Foto: Marcel Krijgsman
Beeld Foto: Marcel Krijgsman

Vervlogen tijden

En over vervlogen tijden gesproken: daar kwamen DJ’s Charly Lownoise en Mental Theo het podium op. Die stonden bovenaan de hitparade toen Barney Nederland liet kennismaken met darts. Van de familie Van der Leeuw uit Rotterdam, aan tafel in oranje overall, maakte alleen vader Rob dat era bewust mee. Zoons Martijn (26), Jeroen (24) en Robbert (22) kennen vooral de laatste, moeizame jaren van Van Barneveld. Toch wilden ze weleens die dartsfeer van tv in het echt meemaken. “Dat er wat minder vaak 180 wordt gegooid, vind ik niet zo erg,’’ zei Robbert achter een verse halve liter.

Toch kreeg hij er paar te zien: Van Barneveld gooide de maximale score in de gewonnen eindstrijd tegen het koppel Rico Verhoeven en Richie Burnett (de Prince of Wales). De laatste was zijn tegenstander in zijn eerste twee WK-finales. Toen hij voor het eerst won, was hij in één beweging naar de vloer gezonken. Dat zat er nu, op zijn 52ste en inmiddels grootvader, niet meer in.

Wel wilde hij tot slot de belangrijkste les uit zijn loopbaan aan de zaal vertellen. Daarvoor zette hij even al zijn zorgen over gemiste dubbels opzij. ‘Ik was als 14-jarige heel onzeker,’ vertelde Barney boven het gejoel uit. ‘Maar ik vond drie pijlen in mijn hand. En ik had een droom. Dat wil ik tegen jullie zeggen: durf zo’n droom na te jagen. Als je hard werkt, komt hij uit. Echt waar.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden