live

Valse start voor Ajax: puntverlies tegen Heracles

Ajax heeft net als vorig jaar puntverlies geleden in de openingswedstrijd van het seizoen, en dat gebeurde opnieuw tegen Heracles. Het werd 1-1 in de Johan Cruijff Arena.

Nabeschouwing

Met een valse start is Ajax voor een morrend eigen publiek aan het nieuwe seizoen in de eredivisie begonnen.

Het elftal kon de hooggespannen verwachtingen in de ouverture van de competitie allesbehalve waarmaken en moet na het gelijkspel tegen Heracles Almelo alweer in de achtervolging (1-1).

Even leken de bezoekers het nieuwe voetbaljaar net als vorig seizoen (2-1) te openen met een zege op Ajax. Kristoffer Peterson schoot Heracles in de 84e minuut namelijk prachtig op voorsprong. Vier minuten later maakte Matthijs de Ligt echter nog gelijk (1-1).

Met aanwinsten als Dusan Tadic en Daley Blind lijkt Ajax er niet slechter op geworden. De Europese duels met het matige Sturm Graz en Standard Luik zorgden de afgelopen weken ook voor optimisme in Amsterdam. Ajax speelde tegen Heracles echter zo belabberd dat er na het rustsignaal alweer fluitconcerten klonken.

Met het oog op de return van dinsdag tegen Standard Luik besloot trainer Erik ten Hag enkele vertrouwde gezichten rust te gunnen. Niet Klaas-Jan Huntelaar maar de twintigjarige Kaj Sierhuis startte als spits bij de thuisploeg. Ook Frenkie de Jong, Nicolás Tagliafico en Lasse Schöne verschenen niet aan de aftrap. Zij maakten plaats voor Carel Eiting, Maximilian Wöber en Donny van de Beek.

Ajax opende slordig en in een te laag tempo. Janis Blaswich, de nieuwe doelman van Heracles Almelo, hoefde voor rust alleen echt in actie te komen toen Wöber en Van de Beek voor hem opdoken. Heracles kreeg een riante kans om de score te openen. Aanvaller Adrián Dalmau kopte echter in het zijnet.

Trainer Ten Hag keek het nog even aan in de tweede helft maar besloot na een uur toch maar Huntelaar en De Jong te brengen voor Sierhuis en Wöber.

Even leek Ajax op te leven, maar Huntelaar en Neres misten in kansrijke positie. Voor de openingstreffer van Peterson ontsnapte Ajax al toen Dalmau vrij voor keeper André Onana opdook.

Lees hieronder het wedstrijdverslag van minuut tot minuut terug:

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 102'

  Het eindsignaal heeft geklonken! Ajax-Heracles eindigt in 1-1.

 2. 101'

  De wedstrijd gaat weer verder, maar voor hoe lang nog?

 3. 98'

  De Ligt heeft een verband om zijn hoofd gekregen, terwijl Heracleskeeper Blaswich nog op de grond ligt.

 4. 96'

  De wenkbrauw van De Ligt ligt open, na een botsing met keeper Blaswich. Het spel is stilgelegd. De laatste minuut van de extra tijd is inmiddels ingegaan.

 5. 96'

  Ajax heeft haast en zet aan, maar voorlopig houdt Heracles stand.

 6. 95'

  Opnieuw een vrije trap voor Ajax op de rand van het strafschopgebied. Ziyech schiet recht op Blaswich, die de bal wegbeukt.

 7. 93'

  De Heracleskeeper zet de vuist tegen de vrije trap van Ziyech. De bal is - voor even - weer weg uit het strafschopgebied van Heracles.

 8. 93'

  Geel voor Breukers, na een overtreding op Ziyech. Vrije trap op de hoek van het strafschopgebied.

 9. 90'

  Ajax en Heracles krijgen zes minuten extra tijd.

 10. 88'

  GOAL! Matthijs de Ligt kopt een hoekschop binnen. Ajax-Heracles staat weer gelijk. Huntelaar pakt de bal uit het doel en rent richting de middenstip: Ajax heeft haast.

Voorbeschouwing

Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst moest Ajaxtrainer Erik ten Hag gistermiddag tekst en uitleg geven over zijn selectiebeleid. De concurrentie is groot. Hij moet geregeld spelers teleurstellen die zichzelf als basiskracht beschouwen.

Donny van de Beek sprak dinsdag na de remise in Luik (2-2) zijn onvrede uit over het bijrolletje dat hij vervulde. "Ik neem daar geen genoegen mee."

Tegen Heracles mag Van de Beek weer aan de bak. Want Ten Hag is zeker van plan te blijven rouleren en het aantal speelminuten voor zijn spelers te doseren.

"De teleurstelling van Donny tekent zijn ambitie, maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. De jongens moeten allemaal beseffen: niemand kan alles spelen. We krijgen 45 wedstrijden voor onze kiezen, vermoedelijk zelfs meer, en de internationals zéker. Ik wil iedereen fris en scherp houden naar het einde toe, als de prijzen worden verdeeld. Daarbij lopen de seizoenen steeds meer in elkaar over, heeft de ene speler langer vakantie gehad dan de andere en komen sommigen nog terug uit een blessure. Ik moet dat allemaal meewegen."

Ten Hag wordt door zijn critici wel eens onduidelijkheid verweten, maar hij stak gisteren een plausibel verhaal af. Hij noemde de concurrentiestrijd niet alleen in het voordeel van het team(resultaat), maar ook in het voordeel van de spelers zelf.

"Je kunt niet ontsnappen. Er ligt een eis op je presteren. Wie moeite heeft met zijn intrinsieke motivatie, zodat een tikkeltje gemakzucht op de loer ligt, wordt gedwongen elke dag het beste uit zichzelf te halen. Daar wordt iedereen beter van."

Daarbij zal de trainer niet al zijn beslissingen persoonlijk toelichten. Dus als Carel Eiting tegen Sturm Graz zowel thuis als uit een basisplaats heeft, maar tegen Standard Luik niet, wil dat niet zeggen dat hij een verklaring krijgt van Ten Hag.

"Soms geef je die en soms geef je die niet. In het algemeen heb ik tegen de hele groep gezegd dat we op drie fronten actief zijn, competitie, beker en Europees, en dat ik niet van één opstelling uitga."

Ten Hag kan veel kanten op. Zo komt Van de Beek in zijn ogen in aanmerking voor alle drie posities op het middenveld, waar hij Eiting, Lasse Schöne en Hakim Ziyech recent voor zich moest dulden. Maar ook Frenkie de Jong kan in die middelste linie een enorme meerwaarde worden.

Ten Hag: "Tegen Luik liet hij dat bij vlagen al zien. Maar als hij daar vaker speelt en meer inhoud kweekt - want vergeet niet dat hij lang geblesseerd is geweest - kan hij een dominante rol gaan vervullen. Daar ben ik van overtuigd."

Dat Ajax wordt gezien als favoriet voor het kampioenschap is ook Ten Hag niet ontgaan. "Dat is niets nieuws. Ajax is altijd een van de favorieten, net als PSV en Feyenoord. Maar dat we al kampioen zouden zijn, is een belachelijke aanname. In Eindhoven en Rotterdam slapen ze niet hoor. Wij hebben ons kunnen versterken, daar zijn we heel blij mee. We hebben een goede selectie, daar moeten we een team van maken. Dáár gaat het om."

De competitie beginnen met een overwinning, dat is een vereiste. "Daar zijn we al vanaf dag één mee bezig om dat in de koppies te hameren. Want we weten hoe moeilijk het is om in de eredivisie een opgelopen achterstand weer in te halen."

Zoals vorig seizoen, toen Ajax begon met een 2-1 nederlaag tegen Heracles, net als vanavond de eerste tegenstander in de competitie.