Vallen en opstaan op 85 meter hoogte: hoogste ijsbaan van Amsterdam

Voorlopig geen Elfstedentocht, maar op het dak van Ramada Apollo Amsterdam Centre kun je ook mooi schaatsen.

Sherida van IJsselmuide
Op het hoteldak aan de rand van het Rembrandtpark kun je schaatsen met geweldig uitzicht. Beeld Dingena Mol
Op het hoteldak aan de rand van het Rembrandtpark kun je schaatsen met geweldig uitzicht.Beeld Dingena Mol

Met windkracht zeven is het op het 85 meter hoge dakterras nog best fris, ook al is het acht graden boven nul. Gelukkig is het hier goed afgeschermd met glazen wanden. En o, het uitzicht over de stad maakt ook een hoop goed. Op het dakterras van hotel Ramada Apollo Amsterdam Centre schaatsen zo'n twintig kinderen met hun ouders.
Hier ligt de hoogste kunstijsbaan van Amsterdam.

Omdat het weer zo onstuimig is, mogen bezoekers het ijs op als ze een consumptie kopen. 'Als het beter weer is, kost de entree 8,50 euro,' zegt Kim Nijveldt van Ramada Apollo. 'Maar daar zitten een consumptie en de schaatshuur bij in.' Want op eigen schaatsen mag er op deze kunstbaan niet geschaatst worden.

Stuk gladder
Heel makkelijk gaat het allemaal niet. 'Op echt ijs kan ik heel goed schaatsen, maar dit is heel glad. Het lukt helemaal niet goed,' zegt de elfjarige Stijn als hij voor de zoveelste keer op zijn knieën valt.

Stijn is niet de enige die moeite heeft om rechtop te blijven staan. Een meisje telt hoe vaak ze gevallen is. 'Pfff... 83,' zucht ze.

Hoe komt dat? Stijn heeft gelijk. De baan, Zell Am Rembrandt, bestaat niet uit ijs, maar is van kunststofplaten gemaakt. 'Op echt ijs kerf je met je schaatsen in de ondergrond, dat is bij deze platen niet mogelijk. En daardoor is het een stuk gladder,' legt Nijveldt uit.

Hoe lastig het ook is om op de baan te schaatsen, alleen al vanwege dat uitzicht is het dakterras aan de rand van het Rembrandtpark een bezoekje waard.

En dat hij vaak valt, vindt Stijn niet zo erg. 'Ik kan wel tegen een stootje. Met voetbal val ik ook altijd,' zegt hij, terwijl hij weer opstaat en naar de rand van de baan schaatst. Daar stopt hij en wijst hij naar de stad. 'Kijk, daar woon ik!'

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden