'Ultimatum' Jonk luidde einde Cruijff-revolutie in

Met een 'ultimatum' nam Wim Jonk het voorbije najaar het laatste restje goodwill weg bij de Ajaxdirectie voor het hoofd jeugdopleiding.

Directie en commissarissen in 2013. Beeld anp

Op 29 oktober stuurde hij directeur Dolf Collee een mail met een plan voor een nieuwe bestuursstructuur, waarin hijzelf een prominentere positie zou gaan innemen. Jonk verlangde binnen een week uitsluitsel.

Oud-KLM-topman en commissaris Leo van Wijk bemiddelde bij de pogingen de ruzie te beëindigen in de Ajaxtop, met name tussen Jonk en Dennis Bergkamp. Van Wijk reageerde in eerste instantie positief op Jonks plan. Maar bij nadere lezing vond hij dat Jonk een te grote machtspositie claimde. Ook was er ergernis over Jonks wens op een snel ja of nee. Begin november zegde de directie Jonk de wacht aan.

"Ik maak me grote zorgen over de toekomst van Ajax, want op giftige grond zullen geen bloemen groeien," schreef de Volendammer in een e-mail op 18 december, 24 uur nadat de ledenvergadering van Ajax zijn lot definitief had bezegeld. Een poging van Cruijff en zijn vertrouwelingen om de Bestuursraad af te zetten, mislukte op die vergadering.

Kritiek
In zijn mail aan een reeks prominente Ajacieden - zoals Michael van Praag en Keje Molenaar, met een cc aan Tscheu La Ling en Cruijff - schreef Jonk dat Ajaxbestuurders tegenover hem forse kritiek hadden geuit op de directieleden Marc Overmars en Edwin van der Sar. "Ook over de aankopen en speelwijze van het eerste elftal waren ze vernietigend." Dat dit tegenover de leden werd ontkend, vond Jonk 'ongelooflijk'.

Zijn vertrek betekende het einde van de Cruijff-revolutie. Het slot van een drieluik in Het Parool over die periode behandelt ook de verwarring over adviezen van Cruijffs protégé Tscheu La Ling. Hij deed aanbevelingen die naadloos aansloten bij de omstreden wensen van Jonk. In september vorig jaar beloofde Leo van Wijk allle aanbevelingen uit te voeren. Maar volgens bronnen rond de Ajaxtop kende hij op dat moment slechts een beperkt deel van het rapport-Ling.

Lees het hele verhaal hier [+]: Bestuurlijk moeras met alleen maar verliezers

Wim Jonk. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden