PlusAnalyse

Uitstel Spelen was onvermijdelijk: het was onverantwoord, oneerlijk en onethisch

Het was onverantwoord, oneerlijk en onethisch. En dus was uitstel van de Olympische Spelen uiteindelijk onvermijdelijk. De olympische vlam wordt nu in 2021 ontstoken in Tokio.

Rik Spekenbrink
De olympische vlam. Beeld AP
De olympische vlam.Beeld AP

Het Internationaal Olympisch Comité wachtte lang, heel lang. Het liet het zo ver komen dat een aantal landen al aangaf geen ploeg naar Tokio af te vaardigen. Dat atleten en bonden hardop riepen om uitstel. En dat boegbeelden waarschuwden voor levensgevaarlijke taferelen, als er niet snel duidelijkheid zou komen. Onder die druk zwichtte het IOC uiteindelijk. De Olympische Spelen van Tokio beginnen niet op vrijdagavond 24 juli 2020.

De beslissing was onvermijdelijk. Lange tijd hielden ze in Japan vol dat uitstel onbespreekbaar en onnodig was. Dat had een aantal redenen. Eerst en vooral: geld. Uitstel van de Spelen kost miljarden. Maar er speelde meer. Zo lijkt het coronavirus in Azië onder controle, al waarschuwen experts dat moet worden afgewacht wat er gebeurt na het opheffen van alle maatregelen.

In Japan heeft het virus veel minder levens dan elders gekost. Bovendien duurt het nog vier maanden voordat de Spelen zouden beginnen. Wie weet hoe de wereld er dan uitziet, hield ‘Tokio’ vol. Het IOC wilde de atleten niet te snel hun droom wegnemen. Duizenden sporters werken al jaren, soms hun halve carrière, toe naar ‘2020’. Die stip aan de horizon, zeker in onzekere tijden, wilden ze zo lang mogelijk overeind houden.

Te grote verschillen

Maar het ging simpelweg niet meer. De problemen en risico’s van een Olympische Spelen deze zomer zijn talrijk en enorm. Nog helemaal los van hoe het coronavirus zich de komende maanden gaat gedragen in de wereld. De zorgvuldig uitgekiende voorbereiding van alle sporters is in de war geschopt. WK’s, OKT’s, wereldbekers, alles is geschrapt. De mondiale sport ligt maanden stil. Trainingsstages zijn onmogelijk, veel atleten kunnen hooguit proberen thuis hun conditie op peil te houden. Daarbij zijn de verschillen tussen landen groot. In Spanje en Italië hebben ze momenteel veel grotere zorgen dan de Olympische Spelen. In andere landen wordt nog gewoon getraind. Een oneerlijk speelveld was onontkoombaar, voor zo ver je sport überhaupt eerlijk kunt noemen.

Met slechts 57 procent van de startplekken ingevuld, dreigde een buitengewoon complexe situatie rondom de kwalificaties. Honderden atleten zouden hun lot in handen zien liggen van bestuurders en jury’s. De rechtszaken over ‘onterechte’ aanwijsplekken waren nu al uit te tekenen. Dopingagentschappen waarschuwden dat een schone Spelen niet te garanderen waren, aangezien in de maanden voorafgaand niet of nauwelijks kan worden gecontroleerd.

In Nederland spraken enkele atleten en bonden zich de afgelopen week uit voor uitstel van de Spelen. Velen keken naar NOC*NSF, NOC*NSF keek naar het IOC. Daar was de beslissing vermoedelijk al eerder gevallen, maar werd nog even gewacht met de bekendmaking. Het grootste probleem, naast de financiële kostenpost, is de sportkalender. Die gaat overhoop, nu de Olympische Spelen een nieuwe plek krijgen. De 33 internationale federaties die op de Zomerspelen actief zouden zijn, moesten op één lijn zien te komen. Hun grote toernooien komen nu ook onder druk te staan. Het wordt schuiven met WK’s, met locaties wellicht. Die ingewikkelde puzzel moet nog worden gelegd.

Balen of blijdschap?

Uiteraard zijn de gevolgen van uitstel voor iedere atleet anders. De één zal stiekem een gat in de lucht springen. Neem wereldkampioen BMX Twan van Gendt, die zijn Spelen door een ernstige handblessure in gevaar zag komen. De ander zal balen. De baanwielrenners die in topvorm verkeren, bijvoorbeeld. Tokio 2020 zou voor velen bovendien het eindpunt zijn van een lange carrière. Straks zijn ze weer een jaartje ouder, weer een jaar van totale opoffering verder.

Van topsporters wordt een flexibele geest geëist. In elk geval hebben ze nu, vier maanden voor aanvang, duidelijkheid. Het is de eerste keer dat de Olympische Spelen niet doorgaan vanwege een andere reden dan een wereldoorlog. Maar Tokio gaat voor de herkansing.

Twan van Gendt. Beeld instagram twan van Gendt
Twan van Gendt.Beeld instagram twan van Gendt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden