Uitschakeling verkleint kansen op Spelen volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben zich woensdag niet kunnen revancheren voor de nederlaag in de finale van het Europees kampioenschap in 2009. Oranje ging in Monza in een spannende en dit keer meer gelijkopgaande wedstrijd toch onderuit tegen Italië (3-1).

null Beeld getty
Beeld getty

Dat het dit keer gebeurde in de kwartfinales heeft behoorlijk wat consequenties voor de olympische ambities van de vrouwen van bondscoach Avital Selinger. Gezien de moordende concurrentiestrijd in Europa wordt het nu nog lastiger de Spelen te halen.

Afhankelijk
Nog afgezien van medailles kon het keurkorps van Selinger met een goed resultaat bij dit EK extra kansen verwerven om zich te kwalificeren voor Londen 2012. Een plaats bij de laatste vier gaf automatisch toegang tot het Europese kwalificatietoernooi in mei. Maar om daar nu aan mee te kunnen doen, is Nederland afhankelijk van de resultaten van de Europese concurrenten. In het slechtste geval staat in november een pre-Europees kwalificatietoernooi op het programma.

World Cup
Oranje mist in elk geval de eerste kwalificatiemogelijkheid in november bij de World Cup. Bij dit toernooi, waarvoor alleen de EK-finalisten zich plaatsen, liggen drie tickets voor Londen klaar. Ook de deelname aan het derde en laatste kwalificatietoernooi in juni in Azië is hierdoor zeer onzeker geworden. De toelating aan dit toernooi gaat aan de hand van de positie op de wereldranglijst, maar de vrouwen van Selinger staan nu te laag op de mondiale ranking. Ze hadden bij de World Cup juist de benodigde punten moeten verdienen.

Missie onder druk
De olympische missie komt nu zwaar onder druk te staan. Na het missen van Sydney 2000 zetten de internationals alles opzij om de Spelen te halen, maar de ambitieuze olympische projecten mislukten steeds weer. Vooral in 2008 kwam de klap hard aan. Maar met goede moed begonnen de vrouwen van Selinger toch weer aan een nieuwe poging.

Mentale begeleiding
Het mentale aspect bleek drie jaar geleden een groot struikelblok. Er werd begeleiding ingeschakeld om de ploeg op dit gebied sterker te maken. De speelsters leken ook duidelijk naar elkaar toegegroeid en straalden meer vertrouwen uit.

Geloof
De wederopstanding tegen Azerbeidzjan leek Nederland nog meer geloof in eigen kunnen te geven. Het verschil met Italië was zeker niet zo groot als twee jaar geleden. Oranje verdedigde goed en ook de jonge Lonneke Sloetjes draaide vanaf de derde set uitstekend mee. Maar de titelverdediger was net iets sterker.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden