Uitschakeling rugbyvrouwen dreunt na

De Nederlandse rugbysters verspeelden zondag hun kans op deelname aan de Spelen van Rio. Het was een gevoelige klap voor alle betrokkenen.

redactie
Coach Chris Lane tijdens een persconferentie in februari 2015 over de plannen van de Rugby Ladies Sevens voor dat jaar. Beeld ProShots
Coach Chris Lane tijdens een persconferentie in februari 2015 over de plannen van de Rugby Ladies Sevens voor dat jaar.Beeld ProShots

In het Rugby Sevens, een variant die debuteert op het olympisch programma, werden niet alleen intern kansen op succes gezien. Sportkoepel NOC*NSF investeerde in het kader van de top tien-ambitie bijna een miljoen in het team, dat na een nederlaag tegen Portugal in Lissabon het zicht op deelname aan het laatste kwalificatietoernooi verspeelde.

,,We zullen een nieuwe ambitie moeten formuleren", stelt Krijn de Schutter, technisch directeur vrouwen van de Nederlandse Rugby Bond een dag later. ,,Maar eerst gaan we nu een week balen en afstand nemen. We moeten voorbij de emotie en oppassen om nu voorbarige conclusies te trekken."

Pijnlijke nederlaag
Oranje verloor met 12-5 van het gastland, nota bene na een vroege 5-0-voorsprong. De Schutter: ,,Extra pijnlijk is dat we nog nooit van Portugal hadden verloren en nu op het cruciale moment gebeurt dat wel. Dit scenario hadden we moeten voorkomen."

De vroegtijdige exit is een zware tegenvaller voor het topsportprogramma, dat in 2012 bij de verdeling van de gelden flink was opgewaardeerd door NOC*NSF. De jaarbijdrage ging van 72.000 naar 350.000 euro, een bedrag dat door bezuinigingen inmiddels iets lager is.

Foutjes
,,Het zag er toen goed uit", vertelt De Schutter. ,,Sevens was nog klein. Wij waren er vroeg bij terwijl in veel landen nog geen infrastructuur was. We hebben enorme stappen gemaakt maar je moet ook erkennen dat andere landen snel schakelden. Er zijn links en rechts ook wel foutjes gemaakt. Misschien zijn we te snel met een vaste groep speelsters gaan werken waardoor de concurrentie niet voldoende was. Maar ons opleidingsprogramma vanaf 12 jaar startte pas zes jaar geleden, daarvan stromen nu pas de eerste meisjes in."

,,Dit programma staat", vindt De Schutter. ,,We staan er beter voor dan in 2011. Maar we snappen ook dat wanneer je prestatiedoelen afspreekt er consequenties zijn. We hebben een goede relatie met NOC*NSF, we zullen eerlijk moeten zijn naar elkaar."

Hendriks: plannen opnieuw bekijken
De Nederlandse Rugby Bond moet NOC*NSF overtuigen dat er reden is voor verdere steun richting Olympische Spelen van Tokio. Dat zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van de sportkoepel, naar aanleiding van de onverwachte uitschakeling van de Sevens-vrouwen voor Rio 2016.

,,Alle topsportprogramma's worden geëvalueerd op basis van de gemaakte afspraken. De rugbybond kwam in 2012 met een goed plan waarop wij op basis van het niveau van het programma en de prestatiepotentie besloten hebben erin te investeren. Nu gaan we kijken naar de progressie die is geboekt. Dat gebeurt niet alleen op basis van de resultaten'', vertelde Hendriks maandag, een dag nadat de rugbysters hun olympische droom zagen vervliegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden