Sport Bewaar

UEFA straft Feyenoord: één duel zonder publiek

UEFA straft Feyenoord: één duel zonder publiek
© EPA

Feyenoord moet de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek spelen. Dat is onderdeel van een straf die de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA oplegde naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens het duel met AS Roma op 26 februari in Rotterdam. Reden was onder meer het racistisch gedrag van de aanhang op de tribunes. Die gooide een grote plastic banaan op het veld.

De helft van de boete van 100.000 euro is vanwege racisme.

Feyenoord heeft altijd betoogd dat het incident met de banaan niet racistisch van aard was. De opblaasbanaan kwam per ongeluk op het veld terecht, zeiden de Rotterdammers. Op dat moment liep daar net de donkere Ivoriaanse aanvaller Gervinho, waarna arbiter Clément Turpin besloot het duel korte tijd stil te leggen. Later volgde voor het incident de aanklacht wegens racisme.

De zaak tegen Feyenoord werd op 19 maart voor het eerst achter gesloten deuren behandeld. De Rotterdamse eredivisionist mocht alleen schriftelijk zijn verhaal doen. Daarbij kreeg het steun van oud-spelers Salomon Kalou en Sekou Cissé, landgenoten van Gervinho. Zij hadden verklaringen opgesteld waarin ze Feyenoord vrijpleitten van racisme.

De verklaringen van Kalou en Cissé hielpen niet om de aanklacht voor racisme van tafel te krijgen. Eind maart werd bekend dat de UEFA een inspecteur had aangesteld om de ongeregeldheden nader te onderzoeken. Uit dat onderzoek volgde vandaag de straf van één Europees duel zonder publiek.

De UEFA bestrafte Feyenoord bovendien voor het afsteken van vuurwerk, smijten met voorwerpen en het blokkeren van de trappen in De Kuip door supporters met een voorwaardelijk duel zonder publiek met een proeftijd van twee jaar. De Rotterdamse club kreeg ook nog een boete van in totaal 100.000 euro. Daarvan is de helft vanwege racisme.

Feyenoord verklaarde op de website dat het vonnis nader wordt bestudeerd om zich te kunnen beraden op eventuele vervolgstappen. Een Europese wedstrijd (inclusief voorronde) in een leeg stadion, en bij recidive mogelijk nog een tweede, betekent voor de nummer 3 van de eredivisie een flinke financiële aderlating.