Turnsters VS treden met misbruik in openbaarheid

Drie voormalige Amerikaanse turnsters hebben de arts van het Amerikaanse turnteam beschuldigd van seksueel misbruik. De drie spraken voor het eerst openlijk over het misbruik in het tv-programma '60 minutes'.

Redactie
De voormalige ploegarts Larry Nassar. Beeld AP
De voormalige ploegarts Larry Nassar.Beeld AP

Een van de drie turnsters is Jamie Dantzcher, deelneemster aan de Olympische Spelen in 2000. Ook drievoudig kampioene ritmische gymnastiek Jessica Howard en Jeanette Antolin vertelden zondag gedetailleerd over het misbruik door hun voormalige ploegarts Larry Nassar.

Nassar werd in december vorig jaar al opgepakt omdat hij kinderporno in zijn bezit zou hebben. Daarvoor werd hij al eens eerder opgepakt. Nassar, tot juli 2015 bijna 30 jaar dokter van de ploeg, ontkent alles. Hij werd destijds ontslagen wegens een andere verdenking van seksueel misbruik.

Behandelingen
Volgens de turnsters zouden ze tijdens diverse behandelingen van de arts onzedelijk zijn betast. Zo werd Dantzscher door de arts behandeld voor lage rugpijn, maar stak hij zijn vingers in haar vagina om, zo verzekerde hij haar, haar heup terug te kunnen zetten.

Dantzscher, die brons won met de Amerikaanse ploeg op de Spelen in Sydney 2000, spande in september vorig jaar al een rechtszaak tegen Nassar aan, maar dat deed ze in eerste instantie anoniem. Nu heeft ze ervoor gekozen om toch in de openbaarheid te treden.

Volgens Dantzscher zag ze de arts normaal gesproken zonder dat iemand anders daarbij aanwezig was, wat tegen de regels van de Amerikaanse gymnastiekbond in gaat.

Onderzoek
Ook de Amerikaanse kranten Indystar en USA Today deden onderzoek naar het misbruik. Volgens hen zijn in de afgelopen twintig jaar honderden jonge turners misbruikt in de VS. Het zou gaan om jongens en meisjes uit alle delen van het land.

Officials zouden niets hebben gedaan om het misbruik tegen te gaan, terwijl ze er in meerdere gevallen wel vanaf wisten. Meerdere turnsters zeggen in de kranten het misbruik intern te hebben aangekaart, maar dat daar niets mee is gegaan.

Het is al het tweede omvangrijke misbruikschandaal in de sportwereld dat in korte tijd aan het licht komt. In november werd het Engelse voetbal opgeschrikt door een vergelijkbare affaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden