Plus

Turnbond kiest voor duidelijk signaal

Turncoach Vincent Wevers mag niet mee naar Tokio en Eythora Thorsdottir gaat niet mee naar het EK. Is de misbruikaffaire in de turnsport daarmee afgedaan?

Het Parool
Lieke Wevers en coach Vincent Wevers op het onderdeel brug tijdens de kwalificaties op het WK turnen in 2015.  Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Lieke Wevers en coach Vincent Wevers op het onderdeel brug tijdens de kwalificaties op het WK turnen in 2015.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

1. De Europese topper Eythora Thorsdottir gaat niet mee naar de EK turnen. Heeft dat te maken met haar opstelling in de misbruikaffaire in de turnsport?

Nee, het feit Thorsdottir niet meegaat naar de EK turnen heeft niets te maken met de moeizame afgelopen maanden. Zij verzette zich van alle topturnsters het meeste tegen de getroffen maatregelen als gevolg van de misbruikaffaire, zoals het verplichte centraal trainen. Volgens technisch directeur Mark Meijer van turnbond KNGU komt Thorsdottir volgende week niet in actie in Bazel vanwege een ‘pittige val’, een medische reden dus.

Het is veelzeggend dat ook het sportieve turnnieuws op dit moment met een maatschappelijke bril wordt bekeken. Het grensoverschrijdend gedrag dat deze zomer in volle omvang bekend werd, nadat tientallen oud-turnsters mishandelingen door hun trainers hadden gemeld, beïnvloedt ook het topsportbeleid.

Sanne en Lieke Wevers, Naomi Visser en Tisha Volleman zijn aangewezen voor de ploeg. Nog één keer kunnen ze op de EK begeleid worden door hun eigen trainers. Een nieuwe coachstaf neemt het op de Olympische Spelen over. De verrassende samenstelling daarvan is ook een direct gevolg van de zware ballast waaronder de gymsport gebukt gaat.

2. Betekent de nieuwe coachstaf een streep onder het verleden?

Een halve streep. Amper drieënhalve maand voor de Spelen hebben de turnsters te horen gekregen dat hun eigen trainers niet mee mogen naar Tokio. De coachstaf in Japan bestaat uit Bram van Bokhoven, José van der Veen en Aimee Boorman.

De mannen die in de zomer nog de scepter zwaaiden, zijn op een zijspoor beland: Gerben Wiersma, Vincent Wevers, Patrick Kiens, Wolther Kooistra, Nico Zijp en Frank Louter. Tegen al deze trainers zijn beschuldigingen geuit. Maar de turnsters mogen in de aanloop naar de Spelen wel gewoon onder leiding van hun eigen coaches blijven trainen. Ook zijn zij er op de Europese kampioenschappen nog bij.

3. Waarom is deze beslissing nu genomen?

Al maanden lopen er onderzoeken bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) naar de trainers van de turnsters. Eerder zei Marieke van der Plas, directeur van de KNGU, dat er geen sancties mogelijk zijn hangende een onderzoek. Collega Meijer benadrukt nu dat de turnbond met dit besluit geen voorschot neemt op eventuele uitspraken van het ISR. Hij stelt dat er duidelijkheid nodig is. “Door alles wat er speelt in de gymsport heerst er onzekerheid. Wij weten niet wanneer er een uitspraak komt. Ik blijf weg van de waarheid, die moet nog blijken. Ik neem deze beslissing niet op basis van schuldig of onschuldig, maar omdat er in dit olympische programma nu duidelijkheid moet zijn.”

4. Wat zegt dit besluit over de turnbond?

In het verleden is de KNGU verweten dat ze niet daadkrachtig heeft opgeteden. Aanvankelijk werd in de zomer het hele topsportprogramma stilgelegd, omdat de geloofwaardigheid van de sport volgens de directie op het spel stond. Dat besluit werd echter snel weer teruggedraaid waarna lang een afwachtende houding werd aangenomen. De laatste tijd hakt de bond toch steeds meer lastige knopen door. De samenwerking met Louter en Kiens (de coach van Thorsdottir) werd stopgezet, omdat zij niet wilden meewerken aan de beoogde cultuurverandering. Met de keuze voor Boorman in de coachstaf laat de bond zien welke kant het op moet.

5. Waarom is die keuze saillant?

De Amerikaanse Boorman is niet zomaar een beschikbare coach van topniveau. De vrouw achter de beste turnster van de wereld, meervoudig olympisch kampioene Simone Biles, staat bekend om haar atypische want menselijke aanpak. Bij een recent bezoek aan Nederland zei zij in een interview met dagblad Trouw: “In onze sport is te lang nadruk gelegd op gehoorzaamheid. Hoeveel kampioenen hebben we verloren door te hard te pushen?”

Haar aanstelling als assistent-bondscoach is een duidelijk signaal vanuit de KNGU. Meijer: “Zij past in de filosofie die wij voor de toekomst voor ogen hebben. Je gaat nu niet een trainer uit het Oostblok aantrekken.”

6. Accepteert de familie Wevers deze beslissing?

Het meest in het oog springende gevolg van dit nieuwe begeleidingsteam is dat de in opspraak geraakte coach Vincent Wevers niet naar Tokio mag en dat zijn dochter Sanne dus zonder hem moet proberen haar olympische titel op de balk te prolongeren. Meijer: “Zij hebben jaren ergens samen naartoe gewerkt en dan is dit, om het zacht uit te drukken, een heftige boodschap. Je kunt je voorstellen dat dit eerst verwerkt moet worden.”

Door zowel de oude als de nieuwe coachstaf mee te nemen naar de EK hoopt de bond de overdracht van kennis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bondscoach Van Bokhoven: “Onze strategie is zo dicht mogelijk blijven bij wat de sporters gewend zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden