Türkiyem mogelijk FC A'dam

AMSTERDAM - Voorzitter Sahin Gerdan wil Türkiyemspor nog steeds omdopen tot FC Amsterdam. Hij maakt een grotere kans dan gedacht. Gerdan zegt het recht op de naam FC Amsterdam te bezitten, hoewel dat niet blijkt uit het register van het Benelux Merkenbureau.

De bewering van Gerdan dat Türkiyem de naam gebruikt bij de Kamer van Koophandel, klopt echter wel. De vereniging voert 'FC Amsterdam' als verkorte handelsnaam.

Marjan Stoop, dochter van wijlen FC Amsterdam-voorzitter De Stoop, zei op 6 september in deze krant het merk FC Amsterdam gedeponeerd te hebben bij Benelux Merkenbureau. Uit het register blijkt dat zij pas op 8 september de naam FC Amsterdam heeft getracht te deponeren. De aanvraag is vooralsnog in onderzoek bij het bureau. De aanvraag was volgens Stoop eerder, maar niet volledig ingediend.

Volgens Jaap Spoor, merkenrechtadvocaat en voormalig emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit, maakt Türkiyem wellicht een goede kans om alsnog de naam FC Amsterdam te mogen gebruiken.

Wanneer een partij een merknaam al gebruikt of van plan is deze te gebruiken, mag een andere partij deze niet alsnog registreren. Dan is sprake van 'merkendepot te kwader trouw'. Hierdoor verzwakt de positie van de partij - in dit geval de erven-Stoop - die de merknaam probeert te claimen, mocht het tot een rechtszaak komen.

Ook is onzeker of de term FC Amsterdam in aanmerking komt voor merkregistratie, aangezien de naam algemeen en beschrijvend van aard is, stelt Spoor. ''Tenzij de naam zeer ingeburgerd is als merk bij het grote publiek.'' (REMCO JANSSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden