Update

Traumadienst bij marathonschaatsen

Met ingang van de wedstrijd morgen in Utrecht is voortaan bij elke schaatsmarathon een medische traumaspecialist aanwezig om snel eerste hulp te kunnen verlenen bij ongevallen op het ijs.

null Beeld anp
Beeld anp

'We vinden dat we de medische zorgverlening bij het marathonschaatsen moeten opschalen', zei sportdirecteur Arie Koops van de schaatsbond (KNSB) vandaag een paar uur voor het begin van de NK afstanden in Heerenveen.

In de afgelopen weken deden zich een aantal ernstige ongevallen voor in het marathonschaatsen. 'Naar aanleiding daarvan hebben we met onze zorgpartner Service Médical een evaluatie gehad', legde Koops uit. 'Daaruit is gekomen dat Médical voortaan een medisch team naar een schaatsmarathon stuurt met per definitie een trauma-arts of een verpleegkundige die op trauma-afdeling werkt van de spoedeisende hulp.'

Koops kondigde vrijdag tevens een groot onderzoek aan naar de veiligheidsmaatregelen die de KNSB, de teams en de schaatsers zelf nog zouden kunnen nemen om ernstige incidenten zoveel mogelijk te voorkomen. 'We moeten ook heel goed gaan kijken naar de daadwerkelijke oorzaken van de valpartijen met zwaar letsel. Er is inmiddels een hele discussie op gang gekomen in de schaatswereld en ook de schaatsers zelf zijn druk met het veiligheidsthema bezig. Dat is sowieso een goede zaak.'

Tijdens de selectiewedstrijden op de mass start, zondagavond voor mannen en vrouwen in Thialf, zal de KNSB extra controleren op het dragen van de (verplichte) valhelmen en snijvaste kleding.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden