Trainer met een missie

Dick Krommenhoek miste als speler het profvoetbal. Als trainer wil hij dat niveau wel halen. Foto Marcel Israel Beeld
Dick Krommenhoek miste als speler het profvoetbal. Als trainer wil hij dat niveau wel halen. Foto Marcel Israel

zaterdag - tweede klasse (WV-HEDW - Swift 2-0)

AMSTERDAM - Dick Krommenhoek miste vorig jaar met DVVA promotie naar de eerste klasse maar dit jaar is hij met Swift goed op weg dat doel alsnog te behalen. Na zeven wedstrijden staat de ploeg ongeslagen bovenaan. Zelf kijkt de ambitieuze trainer verder vooruit. Eindstation: trainer bij een profclub.

Krommenhoek (36) is ondanks de 2-0 overwinning op WV-HEDW niet tevreden. En dat is hem aan te zien. Zijn lichte wenkbrauwen trekken samen tot zijn blauwe ogen achter een ernstig masker verdwenen zijn. ''Als je zo slordig speelt als wij vandaag, dan heb je aan mij een hele kwaaie.''

Na afloop van de wedstrijd ging hij in de kleedkamer dan ook stevig tekeer tegen zijn spelers. Elftalleider Fred van Veen keek er met bewondering naar. Van Veen is al sinds 1954 aan Swift verbonden en zag talloze trainers passeren. Eén ding is volgens hem zeker: Krommenhoek is uit het goede hout gesneden. ''Hij zegt waar het op staat en hij is een fijne vent, dat is met trainers wel eens anders. Het zijn vaak egootjes hè, net als elftalleiders,'' laat hij met een knipoog weten.

Gedreven, ambitieus en professioneel, het zijn volgens de mensen die met Krommenhoek werken en werkten zijn belangrijkste eigenschappen.

Jan Peter Oelen, commissaris Personeel en Organisatie bij DVVA: ''Dick is heel erg gedreven, een echte winnaar, die veel van zichzelf en de mensen om hem heen eist.''
Die instelling botste wel eens met de vrijere moraal onder de voetballende studenten, bijvoorbeeld als Krommenhoek spelers die niet trainden ook niet opstelde.

DVVA-aanvoerder Maarten Smakman: ''Hij heeft een positieve omslag bewerkstelligd in onze instelling en op ons ambitieniveau. Dat leverde in het begin wrijving op; jongens die gewend waren om te spelen stonden er opeens naast omdat ze niet trainden.''

Als er dan teveel spelers geblesseerd waren moest Krommenhoek breken met zijn principes en alsnog spelers opstellen die te weinig trainden. Smakman: ''Soms overschatte hij de mogelijkheden bij een amateurclub en hij kon wel eens te emotioneel reageren. Als je te dwingend zegt dat je iets nooit zult doen, dan is dat niet altijd goed voor je geloofwaardigheid. Maar hij onderbouwde zijn keuzes altijd goed en kwam daar dan wel mee weg.''

Ook nu hij weg is, plukt DVVA de vruchten van Krommenhoeks veranderingen: er is medische begeleiding voor de spelers van het eerste elftal en er is iemand die de administratie voor de trainer regelt. Oelen: ''Dick heeft bij ons 'momentum' gecreëerd.''

Ook bij Swift lijkt dat het geval. Swift-voorzitter Ruud Karsdorp wil met Swift naar de eerste klasse en voorlopig wordt er met de komst van Krommenhoek aan een aantal randvoorwaarden voldaan: ''De trainingen worden goed bezocht, er wordt fris gevoetbald en de spelers respecteren hun trainer.''

Swift moet een stabiele eersteklasser worden, vindt Krommenhoek. Als dat voor elkaar is, wil hij snel naar een ploeg in de hoofdklasse overstappen. Dat moet ook: zonder die ervaring komt hij niet in aanmerking voor de cursus Coach Betaald Voetbal, een voorwaarde voor een baan als hoofdcoach in het betaalde voetbal.

De stap naar het profvoetbal is al langer een brandende ambitie. Als jeugdspeler hikte hij naar eigen zeggen tegen de profs aan, maar op het moment dat de scouts van onder meer Ajax en AZ langs de lijn stonden, liet hij zijn ware talent niet zien. Dat zal hem als coach niet nog een keer gebeuren, zegt hij.

Zo denkt Louis Henri Chereau er ook over. De Fransman speelt al acht jaar bij Swift. Met de komst van de nieuwe trainer veranderde de spelopvatting en de communicatie.

''Dick zegt heel duidelijk wat hij van iedere speler verwacht,'' zegt de speler over zijn trainer. ''Achteraf zeggen dat je iets niet wist, zit er niet in. Verder wil hij dat we altijd oplossingen zoeken door te voetballen en niet door de bal zomaar weg te schieten.''

Krommenhoek in het betaalde voetbal? Chereau ziet het wel gebeuren. ''Met een paar jaar is hij er klaar voor. Ik denk dat hij een topper wordt.''

Krommenhoek zelf blijft voorzichtig. Over het kampioenschap wil hij liever niet praten en het betaalde voetbal is nog ver weg. ''Je moet een beetje geluk hebben en de juiste mensen tegenkomen.'' (MAARTEN KOLSLOOT)

WV-HEDW - Swift 2-0
WV-HEDW - Swift bracht weinig verandering in de competitiestand. WV blijft na de 2-0 nederlaag hekkensluiter en Swift koploper.

Via een rebound van Frank Van Aartrijk en een knappe lob van Steve Habeck was de eindstand bij rust al bereikt. WV-invaller Robbert Stuut zorgde na rust voor veel gevaar en schoot onder meer van dichtbij op de paal.

Voor WV-HEDW ziet het er na de vijfde opeenvolgende 2-0 nederlaag slecht uit. Vorig jaar werd in het hele seizoen slechts twaalf keer gescoord en dit jaar kwam de ploeg uit Oost niet verder dan één doelpunt.

Saillant detail: die goal viel al na zeven minuten in de eerste wedstrijd. WV wacht dus al 623 minuten op een doelpuntje.

Bron foto: Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden