Plus

Trainer De Dijk: 'We moeten landen in de hoofdklasse'

Het moet raar lopen wil ASV De Dijk zaterdag niet degraderen uit de derde divisie. Toch overheerst het optimisme op sportpark Schellingwoude. Het geld is verdwenen, maar de clubliefde keert terug.

Thomas Sijtsma
Kees Oostermeijer (met grijze krullen) tijdens een training van het eerste van De Dijk Beeld Dingena Mol
Kees Oostermeijer (met grijze krullen) tijdens een training van het eerste van De DijkBeeld Dingena Mol

Niemand bij ASV De Dijk ontkent dat na de degradatie uit de tweede divisie vorig jaar opnieuw een stap terug moet worden gedaan. Alleen een Houdini-act, waarbij de resterende vier partijen worden gewonnen en de concurrenten alle duels verliezen, kan De Dijk behoeden voor degradatie.

Deze harde werkelijkheid tekent schril af tegen de ambitie die lang hardop werd uitgesproken bij de voetbalclub. Met Heino Braspenning als hoofdsponsor, die onophoudelijk geld pompte in de club, groeiden de bomen tot in de hemel. In tien jaar stapte De Dijk met zevenmijlslaarzen door het amateurvoetbal met de tweede divisie als eindstation. Spelers kregen dik betaald en er werd zelfs gesproken over een tweede profclub in Amsterdam.

Fundament voor de toekomst
Bras­penning keerde de voetbalclub aan de oever van het IJ na verschillende aanvaringen anderhalf jaar geleden de rug toe. Een hele rits spelers en het toenmalige bestuur vertrokken. De wens 'het Excelsior van Amsterdam' te worden viel in duigen. De club zal nu voor de tweede keer in twee jaar een niveau zakken.

Bij De Dijk overheersen gevoelens van verdriet en teleurstelling echter niet. "Die degradatie is niet heel erg," zegt Julius Egan, sinds afgelopen zomer voorzitter van de club. "Die hebben we ingecalculeerd. Een jaar geleden hadden we niet eens spelers voor een eerste elftal. Veel belangrijker is dat er geen onrust meer is en we in het bestuur het fundament hebben gelegd voor de toekomst."

Dat was in de voorgaande jaren anders. Dat een grote geldschieter zo veel investeerde in het eerste elftal, bracht een schisma binnen de vereniging teweeg. Het vlaggenschip dreef steeds ­verder af van de rest van de club. De meningsverschillen liepen soms hoog op. De spelers van het eerste elftal kwamen uit het hele land naar Schellingwoude vanwege de goede verdiensten, niet per se vanwege hun liefde voor De Dijk. Inmiddels wordt geen enkele selectiespeler meer betaald.

Kees Oostermeijer, de huidige hoofdtrainer van De Dijk, ziet langzaam weer de ziel van een echte amateurclub terugkeren. Zijn graadmeters: pupillen die in de rust van het eerste elftal het veld bestormen om op doel te schieten en de teruggekeerde toeschouwers op leeftijd die langs de zijlijn te pas en te onpas hun mening ventileren over het vertoonde spel.

Oostermeijer noemt de naderende degradatie een domper. "Maar ik ben reëel, een jaar geleden hadden we amper spelers en organiseerden we selectiedagen om een elftal bijeen te krijgen. Dat lukte met allemaal spelers uit de omgeving van Amsterdam. Maar financieel waren er geen mogelijkheden zoals voorheen en dan is de derde divisie zwaar om in te strijden."

Remparachute moet uit
Lang kon De Dijk weerstand bieden aan het geweld van grote amateurclubs als Quick Boys en Noordwijk. Dat verzet lijkt gebroken, getuige de 0-7 nederlaag tegen middenmoter ASWH. "Dat kan ik mijn ploeg niet kwalijk nemen," zegt Oostermeijer.

"De jongens lopen al dertig wedstrijden op hun tenen. We willen onze huid altijd zo duur mogelijk verkopen en een aantal cruciale wedstrijden verloren we met 1-0. Dat geeft mentaal een tik. Het niveau is net iets te hoog. Maar als we ten onder gaan, doen we dat strijdend."

Net als zijn assistent Viggo Waas blijft Oostermeijer ook komend seizoen bij De Dijk om de vrije val te stoppen, in de hoofdklasse. "De remparachute moet volgend jaar echt uit. We zijn al twee jaar aan het vallen, we moeten landen in de hoofdklasse en daar de komende jaren zien te blijven."

Eigen opleiding
De vereniging heeft geleerd van het verleden. Nooit meer wil De Dijk zo afhankelijk zijn van één man. Was de organisatie, zeker die rond Zondag 1, eerst gebouwd op Braspenning, nu wordt intensief gewerkt aan een fundament voor de hele club.

Voorzitter Egan zet onder meer in op de kwaliteit van jeugdtrainers, zodat jaarlijks voetballers uit de eigen opleiding kunnen aansluiten bij het eerste elftal van de club. Dit seizoen maakten vijf jongens uit de eigen jeugd speelminuten bij het team van Oostermeijer.

Egan hoopt dat dat aantal nog zal toenemen. "De vereniging is in twee jaar 60 procent gegroeid, het aantal pupillen is in twee jaar verviervoudigd. Stadsdeel Noord groeit, overal worden nieuwe woningen gebouwd. Met dat potentieel kunnen we een gezonde club opbouwen. Misschien worden we wel hét voetbalbolwerk van dit stadsdeel."

Stand derde divisie

15. Eemdijk 30 - 23
16. S.J.C. 30 - 23
17. Achilles '29 30 - 19
18. ASV De Dijk 30 - 13
De laatste twee ploegen degraderen ­direct naar de hoofdklasse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden