Toptijden bij Swim Cup in Sloterparkbad

Moniek Nijhuis zwom in het Sloterparkbad op de 50 meter schoolslag een Nederlands record. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Moniek Nijhuis zwom in het Sloterparkbad op de 50 meter schoolslag een Nederlands record. Foto ANP/Robert Vos

AMSTERDAM - Marleen Veldhuis was de enige vrouwelijke zwemtopper die donderdag op de eerste dag van de Amsterdam Swim Cup nog níet in actie kwam. De NZE-zwemster was wel aandachtig toeschouwer en ze wist aan het eind van een dag vol toptijden: er volgen de komende dagen nog een paar spannende races.

Het ging hard donderdag in het Sloterparkbad. Femke Heemskerk (NZA) verbeterde eerst in de series en daarna ook in de finale haar eigen Nederlands record op de 200 meter vrije slag (van 1.57,86 via 1.57,21 naar 1.56,54).

Uiteraard plaatste de Amsterdamse zich daarmee voor de WK komende zomer in Rome. ''Ik wil de aansluiting vinden bij de wereldtop en ben weer een stapje dichterbij,'' glunderde ze.

De indrukwekkende prestatie van Heemskerk deed nummer twee Inge Dekker een beetje in de schaduw belanden. Maar ook zij plaatste zich voor de WK, door meer dan een seconde van haar persoonlijk record af te halen (1.58,63 werd 1.57,47). ''Dit is wel belangrijk voor me, omdat ik toch een tijdje een beetje heb stilgestaan,'' zei Dekker. ''Dit geeft aan dat ik in vorm ben.''

De 200 meter vrij is niet Dekkers beste discipline. De geboren Drentse moet het normaal gesproken hebben van de 100 meters, vrije slag en vlinderslag.

De 100 vlinder staat vandaag op het programma. Dekker treft onder anderen haar clubgenoten Veldhuis en Hinkelien Schreuder. Ook Schreuder knalde donderdag. Al in de ochtend in de series van de 50 rug zette ze een nieuw Nederlands record neer: 28,18. Dat was ruim een halve seconde onder de oude toptijd van Ranomi Kromowidjojo (28,70). ''De uitdaging was om het record terug te pakken van Ranomi. Verder had ik weinig te verliezen,'' aldus Schreuder, die 's avonds in de finale tot 28,36 kwam.

Filosoferen over haar kansen op de andere afstanden waarop ze start (naast de 100 vlinder ook de 50 vlinder en de 50 en 100 vrij) deed Schreuder niet, maar dat het ook bij haar met de vorm echt wel goed zit, werd onderstreept door de woorden van haar coach Marcel Wouda: ''Het ging super en dat is toch wel verrassend, want we hebben de laatste tijd weinig gedaan aan de rugslag. Niks eigenlijk.''

De eerste dag van de Amsterdam Swim Cup leverde behalve de records van Heemskerk en Schreuder ook nog nationale records op voor Moniek Nijhuis (50 school: 30,80) en Nick Driebergen (200 rug: 1.58,35). Beiden bleven bovendien onder de WK-limiet en gaan dus naar Rome. (ROB DE BRUYN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden