Plus

Topsporters mogen van kabinet voorzichtig weer van start

Topsporters hebben van het kabinet groen licht gekregen om weer te trainen. De sportbonden zijn zich zeer bewust van hun verantwoordelijkheid en hebben een rits voorzorgsmaatregelen genomen.

Thomas Sijtsma
De Bosbaan is weken leeg geweest, nu zijn er weer roeiers te zien.   Beeld Getty Images
De Bosbaan is weken leeg geweest, nu zijn er weer roeiers te zien.Beeld Getty Images

De Nederlandse topsporters mogen weer trainen op een aantal sportcomplexen, als ze tenminste niet binnen anderhalve meter van elkaar komen en andere voorschriften in acht nemen. Die beslissing van het kabinet voelt voor de sporters als een grote opluchting. Na bijna zeven weken kunnen ze zich weer uitleven.

Sportbonden zetten nu alles op alles om hun trainingslocaties coronavrij te maken en vooral te houden wanneer de sporters er weer trainen. Dit leggen ze vast in protocollen. Alleen dan geeft NOC*NSF groen licht voor heringebruik­name van sportvelden, -hallen en zwemwater. De sportkoepel heeft ongeveer 6000 pagina’s van 23 sportbonden ontvangen ter beoordeling.

Het proces vereiste veel maat- en denkwerk van de bonden. Neem het olympisch trainingscentrum bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos, waar de beste roeiers van Nederland normaal gesproken dagelijks uren maken. In het protocol staat bijvoorbeeld dat in het clubhuis bewegwijzering is geplaatst om de roeiers langs een eenrichtingsroute te laten bewegen en dus confrontaties tussen verschillende personen te voorkomen. Het advies is om thuis alvast om te kleden en daar ook naar het toilet te gaan. De wc is een potentiële besmettingshaard als het om corona gaat.

Vaste tweetallen

“Ik heb weken naar een lege bosbaan gekeken,” zegt Hessel Evertse, technisch directeur van de roeibond. Zijn protocol is gisteravond goed­gekeurd. “Dat is een pak van mijn hart. Vanaf vandaag mogen we weer roeien. We kijken naar de toekomst.” Ook de zwemmers (die afgelopen weken stiekem trainden in een afgelegen zwembad in Zeist), turners, honkballers, basketballers en hockeyers in Amsterdam hebben die boodschap gekregen.

Evertse benadrukt dat de 65 toproeiers zich strak aan de voorschriften moeten houden. De bond heeft een rooster opgesteld voor het krachthonk en het roeiwater zodat nooit te veel sporters tegelijk zich in dezelfde ruimte bevinden. Twee roeiers per boot is het maximum. De vierpersoons- en achtpersoonsboten blijven voorlopig binnen.

“We begrijpen dat vier of acht roeiers bij elkaar voorlopig onmogelijk is,” zegt Evertse. “Zelfs in de tweepersoonsboot moeten roeiers voorzichtig zijn. Alleen trainen in vaste tweetallen en de riemen dienen na elke sessie flink gereinigd te worden. We zijn voorlopig blij dat er in twee­tallen geroeid mag worden, dat geldt als basis voor de grotere boten.”

Waar Evertse weer topsporters verwelkomt, moet Jacco Eltingh met de tennisbond nog wachten op de zegen van NOC*NSF om het nationaal trainingscomplex in Amstelveen te heropenen. De technisch directeur verwacht geen problemen bij de goedkeuring van het tennisprotocol, het is slechts een kwestie van tijd.

Verantwoordelijkheid

“Dit is de enige tennislocatie die eventueel weer opent,” zegt Eltingh. “In totaal kunnen de 39 beste tennissers dan hier terecht. We zijn zorgvuldig met de ruimte, niet elke tennisser kan vijf dagen per week zes uur per dag op de baan staan jakkeren.” Ook hier mogen de sporters niet douchen; maximaal staan er twee tegelijk op een baan. Ook denkt Eltingh aan zwarte en rode kruisen op de tennisballen zodat twee spelers elkaar niet via een bal besmetten.

Eltingh wijst net als Evertse op de verantwoordelijkheid die topsporters vanuit het RIVM en het kabinet krijgen. Als een van de eerste groepen mogen zij hun beroep weer uitoefenen, nog voor kappers, schoonheidsspecialisten en fysiotherapeuten. “Wij als sport zijn het voorbeeld en we zeggen ook tegen elke tennisser: verpest het niet. Let goed op en houd je aan alle voorschriften.”

De gevolgen zullen anders groot zijn, denkt ­Eltingh. “Als ook maar één iemand in de sport­wereld zorgt voor nieuwe coronabesmettingen dan is de hele sport, dus ook de breedtesport, de dupe. Dan komen we onder op de stapel en duurt het nog heel lang voor iedereen weer mag trainen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden