Plus

Topsporten mogen weer, maar de zalen blijven leeg

Ondanks de verlengde lockdown gaan de topsportcompetities zaterdag weer van start. Dat gebeurt met veel regels en protocollen en met nog meer testen. Toch blijven veel sportvelden en sporthallen voorlopig nog leeg.

Curt Simons
De basketballers van Apollo tegen Feyenoord, afgelopen oktober. De uitslagen van voor de coronastop zijn geschrapt, nu speelt men een verkorte com­petitie. Beeld Eva Plevier
De basketballers van Apollo tegen Feyenoord, afgelopen oktober. De uitslagen van voor de coronastop zijn geschrapt, nu speelt men een verkorte com­petitie.Beeld Eva Plevier

Het voelt een beetje vreemd. Nederland blijft nog minimaal drie weken in lockdown, maar toch wordt er vandaag weer op het hoogste niveau gebasketbald en gekorfbald. Vanaf 17 december mochten basketbal, korfbal, hockey, waterpolo, volleybal, handbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis als topsporten weer beginnen met trainen. De volleyballers begonnen op 1 januari met de competitie en nu volgen dus basketbal en korfbal.

Laki Lakner, de coach van de basketballers van Apollo, begrijpt dat hij in een luxepositie zit. “Het voelt dubbel, maar ik ben blij dat ik weer kan doen waar ik van hou. We zullen binnen en buiten het veld onze verantwoordelijkheid nemen als het om corona gaat, want we weten dat er – nu helemaal – extra op ons wordt gelet.”

Twee tests per week

Voor Apollo begint het seizoen met een uitwedstrijd tegen Feyenoord in Rotterdam. Alle uitslagen van voordat de competitie in oktober werd beëindigd, zijn geschrapt. De twaalf clubs spelen één keer tegen elkaar, daarna volgen een nacompetitie en play-offs. De spelers en staf worden volgens het door sportkoepel NOC*NSF vastgestelde protocol twee keer per week getest. Eén daarvan is een sneltest op de wedstrijddag. Lakner weet pas kort voor de wedstrijd of Apollo mag spelen en of dat met zijn gewenste opstelling kan. “Als coach moet je nu niet alleen een plan A en B klaar hebben, maar eigenlijk ook een plan C en D. Een hele uitdaging, maar we zitten als clubs allemaal in hetzelfde schuitje.”

De basketbalsters van Lions uit Landsmeer hervatten de competitie in en tegen Utrecht. Lionsvoorzitter Tine de Wit-Nat weet dat spelen een zware wissel trekt op de begroting van de club, want de coronatesten moeten zelf worden betaald en één test kost ongeveer zeven euro. Dat betekent dat als Lions dit seizoen helemaal doorstoot naar de finale om de landstitel, de club alleen aan testen al duizenden euro’s kwijt is. En dat terwijl de club geen hoofdsponsor meer heeft en er voorlopig geen publiek bij de wedstrijden mag zijn. “Dat hakt er flink in, want financieel komt er niets binnen,” aldus De Wit-Nat. “Om een nieuwe sponsor te vinden, moeten we echter zichtbaar zijn. Dat kan alleen als we wedstrijden spelen. We moeten daarom wel dit offer brengen.”

Dat probleem speelt niet bij de korfballers van Blauw-Wit, dat het seizoen begint met een uitwedstrijd tegen PKC in Papendrecht. Hun testen worden door de korfbalbond betaald. Toch proefde Blauw-Witcoach Mark van der Laan bij zijn selectie wel weerstand toen ze weer mochten trainen. “We hebben mensen thuiszitten en ook mensen met een baan of studie. Je wilt met hen geen risico’s nemen,” aldus Van der Laan. “We doen er alles aan veilig te sporten. Daar zorgen de strenge regels ook wel voor.” Zo mag Van der Laan zijn teambespreking niet doen in een afgesloten ruimte en zijn er ook regels voor het juichen. Na het scoren van een doelpunt zijn korfballers gewoon elkaar een high five te geven, maar dat mag niet meer. Van der Laan: “Je zag bij de oefenwedstrijden dat dat soms bijna misging. We blijven nu eenmaal mensen. Het is ook een kwestie van eraan wennen.”

Online meekijken

Alle basketbal- en korfbalwedstrijden worden via livestreams gezonden. Lionsvoorzitter De Wit-Nat is blij dat dat kan. “Sport kijken helpt de mensen misschien een beetje door deze zware tijd heen. Het motiveert bovendien de sporters: de tribunes zijn dan wel leeg, maar ze worden op afstand toch aangemoedigd. We hopen natuurlijk dat we straks weer lekker allemaal in de zaal kunnen genieten.”

Basketbal en korfbal beginnen weer, maar andere sporten wachten nog. De hockeycompetitie bij de mannen en vrouwen wordt over twee weken hervat. Bij handbal wordt wel getraind, maar de handbalbond liet gisteren weten dat er dit seizoen geen competitie meer wordt gespeeld. Het is de vraag of de eredivisie zaalvoetbal dit seizoen begint, want de clubs hebben niet de financiële middelen om aan de coronarichtlijnen te voldoen. Het amateurvoetbal ligt voorlopig ook nog stil. Dat is een hard gelag voor de clubs uit de regio Amsterdam in de tweede- en derde divisie en de hoofdklasse: AFC, de amateurs van Ajax, De Dijk, JOS Watergraafsmeer, OFC en Swift. Zij worden, ondanks dat ze onderdeel zijn van de voetbalpiramide topvoetbal van de KNVB, door het kabinet niet gezien als topsport.

Bij de KNVB liggen nog twee scenario’s voor het seizoen op tafel: de huidige competities worden opgedeeld in halve poules en die spelen een hele competitie, of alleen de eerste competitiehelft wordt uitgespeeld. De KNVB neemt uiterlijk in de week van 9 februari hierover een besluit. “Ik gun iedereen zijn sport, maar het blijft gek dat wij niets kunnen en mogen met onze eerste elftal,” zegt AFC-voorzitter Ad Westerhof. “Het voelt een beetje wrang, al besef ik heel goed dat niet mogen voetballen niet opweegt tegen wat andere mensen nu voor ellende hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden