Sport Bewaar

Topman Valcke moet per direct weg bij de FIFA

Topman Valcke moet per direct weg bij de FIFA
© EPA

Wereldvoetbalbond FIFA heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke donderdag per direct op non-actief gezet. Bovendien is er aan de ethische commissie van de FIFA gevraagd om onderzoek te doen naar een serie beschuldigingen aan zijn adres, maakte de voetbalbond donderdagavond bekend.

Valcke is de rechterhand van scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Donderdag kwam de Fransman in opspraak omdat hij volgens The Guardian betrokken is geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië. De tickets werden ver boven de prijs verkocht en de winst was voor Valcke. De secretaris-generaal verscheen eerder in het nieuws omdat hij 10 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

De voetbalbond, waarvan functionarissen door zowel Zwitserse als Amerikaanse autoriteiten worden verdacht van fraude, heeft de algemeen secretaris tot dusver altijd gesteund in de smeergeldkwestie. Volgens de geplaagde bond werd het geldbedrag op verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering ingehouden op het budget van de WK-organisatie voor het toernooi in 2010 om de ontwikkeling van het voetbal in het Caribisch gebied te ondersteunen.

Bij het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de FIFA werd volgens onbevestigde berichten ook de computer van Valcke in beslag genomen. De Fransman heeft zijn betrokkenheid bij omkoping altijd ontkend. ,,Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig'', reageerde Valcke die zelfs zou overwegen om een gooi te doen naar het voorzitterschap van de FIFA.