Topdrukte op het ijs door recreatieschaatsers en toertochten

Het lekkere weer, een vrije dag en het vooruitzicht op dooi hebben naar schatting een miljoen mensen er zaterdag toe bewogen om van het ijs te genieten.

Redactie
Schaatsen in Friesland, nabij Arum. © Roeland Landegent Beeld
Schaatsen in Friesland, nabij Arum. © Roeland Landegent

Tal van schaatsliefhebbers hebben ergens in het land een toertocht op natuurijs gereden of recreëerden op het ijs. Met schaatsen, met kinderwagens, stoelen of met de slee. 'Het was een ongekende schaatsdag', aldus een woordvoerder van KNSB.

Door het hele land werden ongeveer 130 toertochten gereden. Ook waren er weer veel schaatsers die op eigen houtje de Elfstedentocht reden. De woordvoerder schat dat er 'zeker wel één miljoen mensen' het ijs op zijn gegaan.

'Bij alle KNSB-toertochten zag het zwart van de mensen. De Westland Toertocht in Zuid-Holland trok meer dan 70.000 mensen.' Tussen de 20.000 en 25.000 schaatsliefhebbers reden De Bannetocht, een schaatstocht langs de Noord-Hollandse dorpen Jisp, Jispersluis, Spijkerboor en Wijdewormer. De organisatie had ongeveer 15.000 schaatsers verwacht. Maar het verliep volgens een woordvoerder, ondanks de drukte goed.

Fantastisch
'Het was een fantastische toeloop, maar omdat vrijdag al 15.000 schaatsers de tocht reden, is het ijs stukgereden. We hebben daarom de tocht voor zondag afgelast.' Een aantal schaatsers liep botbreuken op, 'maar dat kan niet anders als er zoveel mensen op het ijs staan.'

In de gemeente Wijdemeren was het ook en komen en gaan van schaatsliefhebbers. Op de wegen rond de Loosdrechtse en Ankeveense Plassen en andere bevroren waterplassen in het gebied was het langzaam rijden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Wijdemeren gezegd. Hoeveel schaatsers op de plassen stonden, kon zij niet zeggen.

In de gemeente Nieuwkoop (Zuid-Holland) reden ongeveer 7000 schaatsers een van de drie tochten op de plassen en polders in De Meije, Woerdense Verlaat en Langeraar. Een gemeentewoordvoerster sprak van een superdag, ondanks dat de bekende Nieuwkoopse Plassentocht niet doorging.

Ook voor zondag staan nog 33 KNSB-toertochten gepland. 'Wellicht dat hier of daar nog een geplande tocht wordt afgelast vanwege de ijskwaliteit. Het ijs heeft namelijk flink te lijden door de vele schaatsers, maar ik verwacht dat er volop geschaatst kan worden. Zeker als de eerste dooi pas zondagmiddag begint.'

Heerlijk
In Friesland was het ook enorm druk op het ijs. Secretaris Harm Jan Urbach van de Friesche IJsbond genoot: 'Iedereen was heerlijk aan het schaatsen.' Volgens Urbach waren de plekken waar het ijs minder is, goed zichtbaar afgezet. 'Bovendien zijn de zwakke plekken aangegeven op de website en in kranten.'

Ook de politie is goed te spreken over de drukte en het 'fantastische weer'. Al hadden de hulpdiensten het druk doordat er op het ijs veel ongevallen gebeurden, aldus een woordvoerder van de politie. Bij de Bonkevaart in Leeuwarden stond een tiental auto's 'asociaal' geparkeerd. De hulpdiensten konden er nauwelijks langs. De belemmerende auto's kregen een bekeuring.

Volgens Urbach is morgen schaatsen ook nog mogelijk. 'Maandag is het afgelopen, het dooit en het waterschap zet de gemalen weer aan.' Rijkswaterstaat waarschuwt dat schaatsen op bepaalde kanalen levensgevaarlijk kan zijn. Omdat veel gemalen worden aangezet, komt de stroming weer op gang. Hierdoor schuurt de onderkant van het ijs weg. Ook kan het waterpeil variëren waardoor er een leegte tussen water en ijs ontstaat en het ijs dus zweeft. Het ijs kan er volgens Rijkswaterstaat goed uit zien aan de bovenkant, maar dat zegt niets over de kwaliteit ervan.

Veel gemalen zijn de afgelopen tijd uitgezet, zodat het ijs kon aangroeien. Nu de dooi intreedt, gaan ze weer aan.

Waar heeft u geschaatst? Deel het hieronder!

Schaatsters in Friesland © Heleen van Lier Beeld
Schaatsters in Friesland © Heleen van Lier
Emmen. Beeld anp
Emmen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden