Toch nog zomerijs in Thialf

Vanaf 27 juli kunnen de langebaanschaatsers komen trainen op de 400 meterbaan in Heerenveen. Schaatsbond KNSB en Thialf hebben daarover een akkoord ­bereikt. Volgend jaar graag wat eerder, zeggen de schaatsers.

Het Parool
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Het ijs blijft liggen tot en met het winterseizoen, dat in Thialf officieel op 14 september begint. Dit betekent dat de topschaatsers nog zeven weken gebruik kunnen maken van het zomerijs. De huurprijs, die de KNSB samen met het CTO/Topsport Noord betaalt, ligt volgens de schaatsbond wel ­beduidend hoger dan in voorgaande jaren.

“Iedereen weet dat Thialf in zwaar weer verkeert,” zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “We hebben ons best gedaan en dit was voor dit jaar het maximaal haalbare.”

De KNSB en Thialf hebben ook nieuwe afspraken gemaakt over het shorttrackijs. De nationale selectie kan vanaf 13 juli weer gebruikmaken van de ijsbaan op het middenterrein van Thialf.

Viervoudig olympisch kampioen Sven Kramer zei vorige maand nog het zorgwekkend te vinden dat de Nederlandse schaatsers niet al vanaf half juni in Heerenveen terechtkonden en naar Inzell moesten uitwijken. “Dat we het als prominent schaatsland niet voor elkaar krijgen tijdig zomerijs neer te leggen, is heel jammer. Als we in faciliteiten achteruitgaan, gaan we ook in prestaties achteruit.”

Zijn trainer Jac Orie (Jumbo-Visma) reageerde gisteren met gemengde ­gevoelens op het persbericht van de KNSB. “We zijn blij dat Thialf opengaat en dat we na ons trainingskamp in Inzell gebruik kunnen maken van zomerijs. Voor een optimale voor­bereiding op de Winterspelen vertrouw ik erop dat we ervoor gaan zorgen dat het zomerijs er volgend seizoen al vanaf half juni ligt. We zijn dan niet meer genoodzaakt om in de zomer naar het buitenland te reizen om te kunnen schaatsen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden