Sport Bewaar

Titelhouder Chelsea wankelt na pijnlijk verlies bij Juve

Titelhouder Chelsea wankelt na pijnlijk verlies bij Juve
© GETTY

De positie van titelhouder Chelsea wankelt in de Champions League. De Engelse ploeg verloor dinsdagavond met pijnlijke cijfers bij Juventus: 3-0. De Londenaren hebben daardoor de kans op een startbewijs voor de achtste finales niet meer in eigen hand.

Juventus (9 punten) heeft in de laatste groepswedstrijd tegen al geplaatste Sjachtar Donetsk (10 punten) aan een gelijkspel genoeg om het tweede ticket in groep E te pakken.

De belangen waren groot in Turijn. Voor de verliezer van het duel, dat in Engeland op spectaculaire wijze in 2-2 eindigde, zou de kans op een plaats bij de laatste 16 niet al te groot meer zijn.

Chelsea trad in Turijn zonder aanvaller Fernando Torres aan. Daarmee gaf de Italiaanse coach Roberto Di Matteo zijn behoudende bedoelingen aan. Hij wilde Juventus op eigen helft opvangen en toeslaan in de counter.

Die 'Italiaanse' tactiek leek in de 9e minuut meteen een treffer op te leveren. Na een sterke solo van de Braziliaan Oscar, die in Londen tegen Juve voor 1-0 en 2-0 zorgde, kwam Eden Hazard in scoringspositie. Doelman Gianluigi Buffon kon ternauwernood een doelpunt voorkomen.

De routinier van de thuisploeg werd verder in de eerste helft minder op de proef gesteld dan zijn collega Petr Cech. Juventus viel snel, behendig en creatief aan, maar kon de Tsjechische keeper aanvankelijk niet verrassen. In de 38e minuut moest Cech zich echter gewonnen geven na een schot van Andrea Pirlo, dat subtiel door Fabio Quagliarella van richting werd veranderd, 1-0.

Na de pauze bleef Juventus de betere ploeg. Cech hield Chelsea in de strijd. Na ruim een uur moest hij echter opnieuw buigen voor een van richting veranderd schot. Het doelpunt kwam op naam van de Chileen Arturo Vidal: 2-0.

Nadien kon het fletse Chelsea er geen groot slotoffensief meer uitpersen. De sterke Italiaanse koploper gaf de score in de slotfase zelfs nog wat meer glans dankzij invaller Sebastian Giovinco: 3-0.