Update

Tien zwemmers voldoen aan Olympische limiet

Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Shanghai hebben tien Nederlandse zwemmers een olympische nominatie behaald.

Bij de vrouwen voldeed Ranomi Kromowidjojo op de 50 en 100 vrij aan de eis. Op de 50 kreeg ze gezelschap van Marleen Veldhuis, op de 100 van Femke Heemskerk. Laatstgenoemde verdiende ook een nominatie op de 200 vrij. Sharon van Rouwendaal dook onder de limiet op de 100 en 200 rug, terwijl Moniek Nijhuis op de 100 school een nominatie behaalde.

Sebastiaan Verschuren voldeed aan de eis van NOC*NSF op de 100 en 200 vrij. Nick Driebergen (100 rug), Lennart Stekelenburg (100 school), Joeri Verlinden (100 vlinder) en Job Kienhuis (1500 vrij) deden dat eveneens. Daarnaast pakten twee estafetteteams een nominatie (vrouwen 4x100 vrij en mannen 4x100 wissel).

Om zich te plaatsen voor de Spelen in Londen, moeten de zwemmers in elk geval nog een keer vormbehoud tonen. Dat kan in december bij de NK of bij de Swim Cup in maart en april.

Zwemploeg grossiert in WK-medailles
De Nederlandse zwemploeg heeft tijdens de wereldkampioenschappen in Shanghai zes medailles veroverd. In de rijke WK-geschiedenis keerde de equipe alleen in 2001 met meer plakken terug naar Nederland. Toen eisten de Oranjezwemmers zeven medailles op.

In 1975, 2003 en 2007 wonnen de Nederlanders vijf plakken.

Het meest succesvolle WK aller tijden blijft nog steeds de editie van Fukuoka, toen Inge de Bruijn drie gouden medailles veroverde en Pieter van den Hoogenband verantwoordelijk was voor viermaal zilver (inclusief 4x100 vrij). Ook in 2003 presteerde men net iets beter dan dit jaar, aangezien er toen tweemaal goud (twee keer De Bruijn), tweemaal zilver en eenmaal brons (allemaal Van den Hoogenband) werd veroverd.

In Shanghai zorgden Inge Dekker en de estafetteploeg voor het goud, maar bleef het aantal zilveren plakken op één steken: Ranomi Kromowidjojo. Daarnaast won de equipe driemaal brons: Kromowidjojo op 100 vrij, Sharon van Rouwendaal op 200 rug en Marleen Veldhuis op 50 vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden