Thialf en TranSportium in beroep tegen besluit KNSB

De twee afgevallen kandidaten in de race om de nieuwe schaatstempel, Thialf in Heerenveen en TranSportium in Zoetermeer, gaan in beroep tegen de beslissing van de KNSB om de nieuwe topsportlocatie toe te wijzen aan het Icedôme in Almere.

Een artist impression van het Icedôme, de schaatstempel die moet verrijzen in Almerer. Beeld anp
Een artist impression van het Icedôme, de schaatstempel die moet verrijzen in Almerer.Beeld anp

John Jorritsma, commissaris voor de Koning in Friesland, zei vrijdag 'alle rechtsmiddelen' in te zullen zetten. De Noordelijke provincie gaat kijken of het mogelijk is om samen met Zoetermeer een procedure tegen de voorlopige gunning te starten. Thialf moet zich voor een dergelijke procedure melden bij de rechtbank in Utrecht.

Eerder vandaag liet een woordvoerder van schaatshal TranSportium in Zoetermeer al weten dat het consortium van aangesloten bedrijven tegen het besluit van de KNSB en NOC*NSF in beroep gaat.

'Onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht. Met die drie o's kan ik het besluit voor de Icedôme Almere het beste omschrijven', zei woordvoerder Cees den Bakker. 'We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten.' Het consortium bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer, Siemens Nederland en Royal HaskoningDHV.

'Het besluit is genomen onder druk van een gerechtelijke uitspraak, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat dit ook het beste besluit is', meent Den Bakker. 'Wij zijn de enige schaatshal die zonder overheidssteun tot stand kan komen. Friesland heeft er veel geld voor uitgetrokken. Almere zegt er niets in te steken, maar topsporters mogen wel gratis gebruikmaken van de faciliteiten. Dat wijst op subsidie om dat te kunnen bekostigen. Bovendien zijn onze plannen veel breder dan alleen een schaatshal. Zo zit er ook een sporthal bij en een medisch centrum.'

Het beroep moet binnen een week bij de rechtbank worden ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden