Terpstra's vertrek optelsom wrijvingspunten

Vier jaar na zijn aantreden is Doekle Terpstra (57) opgestapt als voorzitter van de KNSB. De man die in 2009 de roerige schaatsbond in rustiger vaarwater moest loodsen, is het slachtoffer geworden van een optelsom van wrijvingspunten met vooral topsporters.

Doekle Terpstra. Beeld anp
Doekle Terpstra.Beeld anp

Nadat de ledenraad deze week nog zijn vertrouwen had uitgesproken in de geboren Fries, trok eerst olympisch kampioen Sven Kramer en vervolgens ook zijn collega's Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage het vloerkleed onder hem vandaan.

Juist deze topsporters voelen zich in de steek gelaten door Terpstra, die aan de hand van de adviezen van de commissie-Schenk juist beloofde meer aandacht te schenken aan de bijzondere positie van de boegbeelden. Zijn eerste bestuursdaad was echter om datzelfde rapport van schaatsicoon Schenk in de prullenbak te deponeren en een eigen versie te schrijven.

Daarmee legde de prominente CDA'er de kiem voor een sluimerend conflict met de schaatstoppers. Niet alleen het gedoe rond de keuze van een nieuw topsportcentrum voor de wintersporten , maar tal van conflicten met sponsors, coaches en topsporter zijn hem als preses fataal geworden. Vooral het teruggeven van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen dit najaar wordt Terpstra als voorzitter zwaar aangerekend.

Terpstra trad in 2009 aan als voorzitter van de schaatsbond, in een periode dat de KNSB snakte naar bestuurlijke rust. De voormalige vakbondsman (CNV) moest de schaatsbond opnieuw stroomlijnen en disciplines als inlineskaten en shorttrack meer uitstraling geven. In die opzet is Terpstra geslaagd. Dat deed hij trouwens naast zijn betaalde werk als bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland.

In zijn belangrijkste bestuurlijke opdracht slaagde hij echter niet. Terpstra moest Nederland als vooraanstaand schaatsland zien te verrijken met een nieuwe en betere schaatsaccommodatie, als opvolger van het verouderde Thialf. Te veel landen hebben moderne ijshallen geopend en zijn Nederland qua topsportaccommodaties voorbijgestreefd. Die innovatie moest plaatsvinden in het Nieuwe Thialf, zo bezwoer hij in 2012 nog zwart op wit aan het provinciebestuur van Friesland. Het liep echter anders. In een biedingenstrijd tussen plannen voor ijsbanen in Heerenveen (Thialf), Almere (Icedôme) en Zoetermeer (TranSportium) kwam Icedôme als verrassende winnaar uit de bus.

In dat keuzeproces bleek Terpstra als KNSB-voorzitter nimmer zelf de regie te voeren. Samen met sportkoepel NOC*NSF werd de schaatsbond door de voorzieningenrechter in Utrecht uiteindelijk gedwongen een keuze te maken. Een keuze die eerder al door zijn algemeen directeur Paul Sanders en zijn technisch directeur Arie Koops in het voordeel van Icedôme was gemaakt. Daardoor kwam Terpstra in een lastig parket, aangezien hij moest kiezen tussen steun aan zijn directie enerzijds en boze collega-bestuursleden en KNSB-leden anderzijds.

In bestuurlijke zin leek hij andermaal tussen de klippen door te laveren. Totdat Sven Kramer als aanvoerder van de schaatstop besloot dat het genoeg was. Een frontale aanval op de positie van Terpstra én het KNSB-bestuur, gedekt door andere schaatsgrootheden, was voor de voorzitter het sein de witte vlag te hijsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden