Tennissers mogen dromen van wereldgroep

De Nederlandse tennissers mogen weer voorzichtig gaan dromen van een plaats tussen de elite in de wereldgroep. Het duel in de Europees/Afrikaanse zone, zeg maar de eerste divisie, met Finland was op zaterdag al beslist. Robin Haase en debutant Jean-Julien Rojer bezorgden Oranje in Den Bosch in het dubbel een niet meer te achterhalen 3-0-voorsprong. Roemenië is in april de volgende tegenstander.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Na het ontluisterende gebrek aan tegenstand op de openingsdag kregen Haase en Rojer zaterdag in ieder geval te maken met het beste wat het Finse tennis momenteel te bieden heeft. Jarkko Nieminen, vrijdag nog aan de kant met een gekwetste pols, en Harri Heliovaara, voldoende hersteld van tandpijn, konden de Nederlanders alleen in de tweede set bijbenen.

Rojer speelde zijn eerste partij voor Nederland nadat hij eerder in de Daviscup tot 2007 was uitgekomen voor de Antillen. De tennisser was daar tussen hobbyisten de man van wie verwacht werd dat hij de punten binnen zou halen.

Het dubbel leverde Oranje de laatste jaren zelden punten op. Toen na de opheffing van de Antillen duidelijk werd dat sporters met die achtergrond konden gaan uitkomen voor Nederland zocht tennisbond KNLTB contact met de 30-jarige dubbelspecialist.

Rojer, die 5 jaar geleden de keuze maakte alleen nog in dubbels uit te komen, hapte toe. Nederland is zijn tweede thuis, zijn nieuwe teamgenoten waren hem al bekend. 'Ik voelde me goed, was helemaal niet nerveus. Ik had vrijdag al aan de sfeer kunnen wennen en wilde gewoon graag spelen', vertelde de op Curaçao geboren tennisser en sfeermaker die afwissend in Miami en Amsterdam woont.

De wisselwerking met Haase op de baan was in orde. ,,Als je goed met elkaar kunt communiceren op de baan, voel je elkaar ook goed aan'', meende de Hagenaar. 'Maar de sleutel was toch dat we gewoon een beter team waren. Hun tweede man mist gewoon ervaring in het dubbelspel op dit niveau.'

Het eerste bedrijf eindigde na twee vroege breaks in 6-2. In de tweede set hadden Haase en Rojer een tiebreak nodig: 7-4. Het laatste restje Fins verzet was gebroken. Al weet Haase de snelle slotset (6-2) aan het niveau dat hij en Rojer daarin bereikten. 'Zij vielen niet terug, wij gingen beter spelen.'

Siemerink sprak van een 'niet al te sterk Finland' en wilde ook niet meteen grote conclusies trekken. 'Om in de wereldgroep te komen moet het niveau gewoon nog omhoog.'

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden