Plus

Ten Hag zit nu al in de overlevingsmodus

Erik ten Hag (48) staat na de zomer voor de zwaarste opgave van alle eredivisietrainers. Kan hij, met zijn karakter en uitgesproken werkwijze, weer vat krijgen op Ajax?

Daniël Dwarswaard
Ten Hag begint met een achterstand aan het zoveelste cruciale seizoen van Ajax. Beeld anp
Ten Hag begint met een achterstand aan het zoveelste cruciale seizoen van Ajax.Beeld anp

Pas ruim vier maanden is Erik ten Hag trainer van Ajax, maar het sentiment keert zich al tegen hem. De laatste wedstrijd van het seizoen afgelopen zondag bij Excelsior was daarvan een pijnlijk bewijs.

'Erik, rot op', klonk er uit het kleine uitvakje gevuld met Ajax-supporters van het fanatiekste soort. Een week eerder in de thuiswedstrijd tegen AZ werd er ook al gefloten, toen Ten Hag na afloop Matthijs de Ligt toesprak na zijn onderscheiding als talent van het jaar.

Cruciaal kruispunt
Het grote risico dat de clubleiding én de trainer namen door halverwege het seizoen te beginnen, komt nu kraakhelder aan de oppervlakte: Ten Hag begint met een achterstand aan het zoveelste cruciale seizoen van Ajax. Een cruciaal kruispunt dus ook voor Ten Hag, die tijdens de eerste weken van het nieuwe seizoen (inclusief de belangrijke voorrondes voor de Champions League) moet leveren.

Voor een gelauwerde trainer die de sympathie van de achterban heeft, is dat al een heidens karwei. Laat staan voor een coach die nog zoveel twijfels moet wegnemen. Oók als het om zijn presentatie gaat.

Erik ten Hag tijdens een training met Ajax. Beeld anp
Erik ten Hag tijdens een training met Ajax.Beeld anp

Zelfs algemeen directeur Edwin van der Sar, zelf niet de handigste als er een camera draait, liet zich ontvallen dat Ten Hag moet werken aan zijn houding in de media. Het gekke is: praat informeel met hem en de Tukker kan best gevat en ad rem zijn. Maar eenmaal voor de camera ziet hij vooral vijanden en is zijn taalgebruik wollig.

Tegenpool
Je zou wat dat betreft in Ten Hag de tegenpool kunnen zien van pakweg iemand als Guus Hiddink. Die laatste had tijdens zijn trainerscarrière altijd de gave om pers en publiek voor zich te winnen.

Ten Hag ziet de buitenwereld in algemene zin vooral als een vijand. Maar als trainer van de grootste club van het land, bijna elke dag in de schijnwerpers, is juist óók het omgaan met die externe factoren een wezenlijke opdracht.

Al doet Ten Hag het heel zijn carrière op zijn eigen manier. En de vraag is of Amsterdam de echte Ten Hag al heeft leren kennen. Wat voor hem pleit is dat hij juist bij Utrecht alle scepsis weg kon nemen.

Hij wist dáár de aanvankelijke twijfels te laten verdampen. Door eerst als een olifant door de porseleinkast te gaan, maar later juist ook open te staan voor andere meningen en iets milder te worden. Zo werd het aanvankelijke mobieltjesverbod op de club gaandeweg versoepeld.

In koor vertellen spelers die onder Ten Hag trainden dat ze betere, completere voetballers werden. Oók door hen te raken. Zo mochten de Marokkaanse spelers Ayoub, Barazite, Amrabat en Labyad op vrijdagen na de training snel door naar de moskee voor het vrijdagmiddaggebed.

Vooruitgang
Precies die modus tussen de strenge, rechtlijnige trainer en de sociale man moet hij bij Ajax snel vinden. Voor de buitenwereld is Ten Hag nu vooral de stuurse trainer die benadrukt dat Ajax afgelopen seizoen onder zijn leiding wel degelijk vooruitgang heeft geboekt.

Terwijl de achterban geen elftal ziet dat swingt. Nee, bij Excelsior werd zelfs 'slaap-kindje-slaap' gezongen door de Ajax-fans. Controle, controle, controle. Al is dát volgens Ten Hag juist een toonbeeld van suprematie.

Bij een topclub als Ajax gaat die theorie er alleen in als de resultaten klinkend zijn. Ten Hag wijst er bovendien op dat creatieve spelers onder zijn leiding altijd kunnen uitblinken.

Extreme toewijding
Ten Hag is er de eerste maanden direct achter gekomen dat hij bij de grootste club van Nederland werkt. Alles wat hij doet en zegt ligt onder een vergrootglas. Over zijn vakmanschap als trainer bestaat geen twijfel. Over zijn extreme toewijding voor het vak al helemaal niet.

null Beeld anp
Beeld anp

Toch stormt het dus al rond hem. Want precies zoals gebeurde toen Ten Hag binnenkwam bij FC Utrecht, wil hij een cultuurverandering teweegbrengen binnen Ajax. Ten Hag schrok van wat hij aantrof bij Ajax.

Simpel gesteld verlangt hij veel meer van de spelers dan zij gewend waren. Meer trainen, langer op de club, meer besprekingen. En ook: meer oog voor de tegenstander. Want dat bij Ajax (en het Nederlandse voetbal in het algemeen) alles bij het oude moet blijven, is in de ogen van Ten Hag ondenkbaar. Die weg is hobbelig.

Overpeinzingen
Nee, veel meer dan dat. Want binnen een deel van de selectie wekt het wrevel op dat het zó vaak over de tegenstander gaat. Huh, wij zijn toch Ajax? Dat er spelers zijn die daar achter zijn rug om lacherig over doen, is funest. Hij moet hen net als de Utrecht-spelers gaan overtuigen.

Ajax vliegt morgen naar Abu Dhabi voor een afsluitende commerciële trip waarmee het turbulente seizoen wordt afgesloten. Daarna begint de vakantie, maar vooral de voorbereidingen op een nieuw seizoen. Mét flink wat overpeinzingen. Want Ten Hag zit al in de overlevingsmodus. Nu al.

Lees ook: Ajax verlangt naar nieuw seizoen - en snakt naar leiding

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden