Update

Teamprestatie turners stemt tevreden

Epke Zonderland op het onderdeel brug tijdens de kwalificatie van het WK turnen, maandag in de Ahoy in Rotterdam. ANP Beeld
Epke Zonderland op het onderdeel brug tijdens de kwalificatie van het WK turnen, maandag in de Ahoy in Rotterdam. ANP

ROTTERDAM - Niets dan lof spraken sporters en begeleiders uit over de teamprestatie. De Nederlandse turners kwamen maandag bij de kwalificaties van de wereldkampioenschappen in Rotterdam tot een totaalscore van 343,777. Dat moet voldoende zijn voor een plaats bij de beste 24 landen waarmee deelname aan de mondiale titelstrijd van volgend jaar in Tokio wordt afgedwongen.

''Ik heb er vertrouwen in dat dit genoeg is'', meldde de kersverse hoofdcoach Sadao Hamada, die Bram van Bokhoven verving. De trainer van Flik-Flak werd na het afhaken van Yuri van Gelder - een affaire rond een vermeende bekentenis van cocaïnegebruik - in de luwte geplaatst. ''In goed overleg'', liet hij maandag zelf weten nadat hij bij de laatste rotatie stiekem alsnog even de turnarena van Ahoy had betreden. Rob Stout en Daniel Knibbeler hadden de coaching op zich genomen.

De perikelen rond Van Gelder hadden de teamprestatie niet aangetast, meende Hamada. Toch waren er niet alleen tevreden geluiden. Met name Epke Zonderland mopperde over zijn oefening op rek. De nummer twee van de wereld vorig jaar in Londen kwam tot een score van 15,325 en vroeg zich als vierde na vijf van de tien subdivisies al af of het wel toereikend zou zijn voor een finaleplaats. ''Ik weet niet precies wie er van de concurrenten hier zijn, maar ik vraag me af of dit genoeg is.''

Op brug vestigde hij zich vooralsnog ook in de top acht, zoals Jeffrey Wammes dat deed op rek en sprong. Wammes' optreden op de meerkamp kreeg een forse knauw op het slotonderdeel brug. ''Ik kreeg kramp, ervoor ook al op sprong, maar dan kun je er doorheen lopen.'' Deelname aan de meerkampfinale - de beste 24 turners met een maximum van twee per land - is hoogst onzeker. Pas dinsdagavond laat volgt duidelijkheid.

Als team stond Oranje er wel met slechts op voltige drie fouten, waardoor er twee noodgedwongen meegingen in de totaalscore. Op elk toestel komen vijf turners in actie met één schrapresultaat. ''Het was een echte teamprestatie'', meende Stout, de coach die in Nederland al jaren meeloopt. ''Als je ziet hoe ze elkaar aanmoedigden en oppepten, daarin hebben we sprongen gemaakt.''

Voor aanzienlijk minder gevulde tribunes dan bij de vrouwen bleven ook de jonkies Michel Bletterman, Arjen Butter en Bart Deurloo overeind. Carlo van Minde, vervanger van Van Gelder, begon moeilijk op rek maar sloot bevredigend af op sprong. Stout: ''In de voorbereiding hebben we scores gehaald van 333 en 336. Ik hoopte dat we rond de 340 zouden uitkomen. Deze man is heel tevreden. Ik denk dat we een vrijwel optimale wedstrijd hebben geturnd.'' Nederland staat elfde na de eerste dag van de kwalificaties.

''Natuurlijk waren we niet blij met de toestanden rond Yuri'', vertelde Wammes. ''Maar we vonden het ook wel weer leuk voor Carlo dat hij er nu bij was. Het houdt je wel bezig, maar het is niet zo dat ik er tijdens een training aan dacht.'' Zonderland: ''Het is een issue, zeker voor de media. Wij lezen ook kranten en kijken ook tv. Je bent er wel mee bezig, maar het hoeft je niet per se negatief te beïnvloeden.'' (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden