PlusAnalyse

Tagliafico kan een succesverhaal à la Sánchez worden

Ajax verraste vorige week met het aantrekken van Nicolás Tagliafico. De linksback komt over van CA Independiente. Wat kunnen we van hem verwachten?

Sam Planting
Nicolás Tagliafico (links vooraan) en trainer Erik ten Hag op weg naar de training in Lagos in Zuid-Portugal Beeld Erwin Spek/Proshots
Nicolás Tagliafico (links vooraan) en trainer Erik ten Hag op weg naar de training in Lagos in Zuid-PortugalBeeld Erwin Spek/Proshots

Het is al de vijfde keer in anderhalf jaar tijd dat Ajax de portemonnee trekt voor een versterking uit Zuid-Amerika.

Die transferstrategie leverde Ajax weliswaar twee minder gelukkige aankopen op in Luis Manuel Orejuela (3,65 miljoen euro) en Mateo Cassierra (5,5), maar die twee missers worden meer dan gecompenseerd door de succesverhalen van Davinson Sánchez - die voor 5 miljoen euro werd gekocht en een jaar later voor het achtvoudige daarvan naar Tottenham vertrok - en David Neres, die dit seizoen met 8 goals en 9 assists bij 17 goals direct betrokken was; de beste score in de eredivisie.

Bijzonder ervaren
Een uitgebreide videoanalyse van de laatste wedstrijden van de nieuwste Zuid-Amerikaanse aanwinst, Nicolás Tagliafico, doet vermoeden dat de Argentijn eerder een succesverhaal à la Sánchez of Neres zal worden dan een teleurstelling.

Maar dat succes zal gek genoeg waarschijnlijk niet in de vorm komen die je van een Ajaxback zou verwachten.

Waar Orejuela, Cassierra, Sánchez en Neres respectievelijk 21, 19, 20 en 19 jaar oud waren toen zij naar Amsterdam kwamen, is Tagliafico al 25. De Argentijn, die 4 miljoen euro heeft gekost, is ook nog eens bijzonder ervaren voor een verdediger van zijn leeftijd.

Tagliafico speelde al 187 officiële wedstrijden op het hoogste niveau en mocht drie weken geleden als gelegenheidsaanvoerder de Copa Sud­americana - de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League - omhoog houden, nadat Independiente het Braziliaanse Flamengo in de finale had verslagen.

Sublieme positionering
Tagliafico, die in Amsterdam de huidige vervanger en toekomstige concurrent van Daley Sinkgraven zal zijn, is een back die sterker is in verdedigen dan aanvallen. Dat is opvallend voor een back in het moderne Europese voetbal, zeker bij Ajax.

Bij Independiente was hij dit seizoen de verdediger met de meeste geslaagde tackles (2,7), onderscheppingen (4,1) en weg­gewerkte ballen (2,4) per wedstrijd.

Bij het bekijken van zijn spel valt in verdedigend opzicht allereerst zijn sublieme positionering op.

Net zoals Joël Veltman dat al jaren bij Ajax onopvallend goed doet, weet Tagliafico exact waar en hoe hij zich moet opstellen om met zo min mogelijk risico de tegenstander van de bal te zetten of een simpele terugspeelbal te forceren.

Daarnaast kan Tagliafico bij defensieve ingrepen als back-upplan altijd terugvallen op een uitstekende atletische sliding.

De verwachting is dat trainer Erik ten Hag gebruik zal blijven maken van Frenkie de Jong als inschuivende centrale verdediger. Het spel van Ajax verbeterde immers zienderogen toen De Jong in die rol kwam te spelen.

Vanuit dat oogpunt is Tagliafico een ideale versterking. Door het opschuiven van De Jong richting middenveld zal Ajax vaak in een soort 3-4-3-formatie komen te staan bij balbezit; oftewel, in een veldbezetting die kwetsbaar is voor snelle counters.

Snelle sprinter
Tagliafico beschikt over de specifieke kwaliteiten die een verdediger bij zo'n risicovolle speelstijl moet bezitten. Hij is een opvallend snelle sprinter, vooral zijn versnelling bij verdedigende herstelacties is indrukwekkend.

Qua defensieve duelkracht is Tagliafico, die volgens de gegevens van databank WhoScored maar 1,67 meter lang is, opvallend sterk voor zijn kleine postuur. Zijn enorme sprongkracht en feilloze positionering maakten het bijvoorbeeld mogelijk dat hij in 9 van zijn laatste 18 duels voor Independiente als centrale verdediger kon spelen.

Directe versterking
In balbezit is Tagliafico een prima speler voor Ajax, maar zal men geen gekke dingen van hem hoeven verwachten.

In de passing kiest hij vrijwel altijd voor de simpelste oplossing en bij het mee naar voren komen vertrouwt hij op zijn snelheid in de diepte in plaats van ingewikkelde en risicovolle dribbelacties.

Alles bij elkaar is de Argentijn op het eerste oog een directe versterking voor dit Ajax. Zeker als Ten Hag voor eenzelfde risicovolle speelstijl kiest als Marcel Keizer in de laatste weken voor de winterstop. Dan kan de degelijkheid van Tagliafico Ajax enorm goed van pas komen.

Lees ook: Zo ging de eerste trainingsdag van Ajax in Portugal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden